3 tips til at strukturere dine tekster

Af | 2021-09-04T09:45:18+02:00 4. september 2021|Kategorier: Inspiration, Skrivevaner, Sprog|Tags: , , |0 Kommentarer

Du har masser af ideer til det, du gerne vil skrive. Du er i stand til at sætte dig ned og skrive løs, side efter side. Du er fuld af inspiration og skrivelyst. Du skriver bare derudad.

Det er alt sammen godt. Inspiration er vigtig. Begejstring er vigtig. Først og fremmest skriver du, fordi du kan lide det – og måske fordi du gennem dine tekster gør en positiv forskel i andres liv.

Men hvordan får du hold på ideerne? Hvordan skaber du struktur i dine tekster? Det får du tre ideer til her.

1) Formulér din tekst i en enkelt sætning

Prøv at beskrive hele din tekst – også hvis det er en roman på 400 sider – i en enkelt sætning. Det holder dig på sporet, så du fokuserer på det vigtigste. Se et eksempel her.

Det er en fortælling om en forældreløs dreng, der bliver optaget på en troldmandsskole, hvor han får gode venner, og sammen med dem kæmper han mod mørke kræfter.

Det er de syv Harry Potter-bøger (og otte film) kogt ned til en enkelt sætning. Når du inden, du sætter til tastaturet på denne måde kondenserer din tekst, så ved du også, hvilke ideer du skal prioritere, og hvilke der ikke er væsentlige for såvel din tekst som din læser.

2) En simpel disposition med bullet points

Når jeg planlægger en tekst, gør jeg ofte det, at jeg først skriver overskrifter og derefter en række underpunkter med ideer til indhold til hver overskrift. Det kan se sådan ud.

Der vil som regel være mere end tre overskrifter, og er du i gang med en bog, kan du kalde dem ”kapitel” i stedet. Det er en simpel, men effektiv måde at strukturere din tekst på. Jeg oplever også, at selve skrivearbejdet glider nemmere, fordi ideerne er kommet ned i en overskuelig form, der gør dem lette at arbejde med.

3) Gør dine afsnit kortere

Lange, gnidrede sider med massive stykker af tekst er uoverskuelige for læseren, men også svære at have med at gøre for forfatteren. Overblikket ryger, og tomgang opstår.

Gå en anden vej. Skab luft i den tekst. Gør det til en vane, at dine afsnit i udgangspunktet ikke består af mere end 3-5 sætninger. Derefter handler det om frisk luft, mellemrum og nye linjer. Dermed er din læser med, og du har plads til og overblik over dine ideer.

Det er selvfølgelig okay at variere en gang imellem, og husk at simpelt udseende tekster med korte afsnit og god luft, sagtens kan indeholde avancerede ideer og smukt sprog. Der er ingen modsætning.

Det er vigtigt at strukturere dine tekster

Begejstring er godt, men kan du få din inspiration og passion til at gå hånd i hånd med en styrker fokus på at strukturere dine tekster, er du godt på vej. Du kan starte med de tre tips herover.

Spar 200 kroner på Skriv en bog

Skriv en bog er et forløb, hvor du både får et online-kursus, der dækker hele processen fra idé til udgivelse, og personlig coaching med to samtaler og to videoer, der kun handler om dig og din bog. Forfatter Helle Sommer der tog forløbet, da hun skrev sin første bog, siger om Skriv en bog.

”Online kurset gav mig den perfekte ramme til skabelsen af min første bog.
Ole har hele vejen igennem været en god støtte og virkelig hjælpsom.

Jeg valgte at bruge den medfølgende session da bogen var skrevet færdig.
Ole delte åbent af sine erfaringer, da jeg bad om hjælp til alt det der har med udgivelsen at gøre.

Jeg har fået virkelig meget for pengene, og kan varmt anbefale online-kurset”.

– Helle Sommer, Coach og forfatter, https://www.hellesommer.dk/.

Normalprisen er 1.750, men du kan i dag spare 200 kroner ved at gøre sådan her;

Så er du i gang med det samme. Du har adgang til kursusmaterialet 24 timer i døgnet, 365 dage om året, på alle dine enheder, og du får samtidig coachingsamtaler og videoer. Se det hele, læs flere testimonials lige her.

Start i dag og spar 200 kroner

Læs de seneste skrivetips

  • Skrivevaner

5 ting, du skal undgå, når du bygger en skrivevane

17. december 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagsposten et stykke tid, så ved du, at jeg i høj grad tror på vaner som nøglen til det gode skrivearbejde. Det handler ikke om,

  • Skriverytme

30 inspirerende bogtitler, der giver dig lyst til at skrive

11. december 2021|0 Comments

Forleden kastede jeg mig ud i en ret sjov øvelse. Det var en af mine venner, der også er forfatter, der anbefalede mig den, og den er meget enkel at gå til. Faktisk kan du

  • Ole Ditlev Nielsen

Enkle tips til at slutte din tekst

3. december 2021|0 Comments

Der er masser af tips og ideer til, hvordan du kan indlede din tekst. Det handler om at fange læseren, starte med det vigtigste eller med engagerende storytelling og alle de andre råd, du sikkert

  • Redigere tekst

3 tips til at redigere din tekst

26. november 2021|0 Comments

Hvis du har det ligesom mig, så har du måske den der følelse af at være færdig, når du har sat det sidste punktum i en tekst, du har skrevet. Det er en god følelse,

  • Skrive om

10 ideer til hvad du kan skrive om

5. november 2021|0 Comments

Har du det sådan, at du gerne vil skrive, men er kommet i tvivl om, hvad du gerne vil skrive om? Det er helt normalt. Af og til løber man bare tør for ideer. Det

3 ideer til at stjæle som en kunstner

29. oktober 2021|0 Comments

I denne uge har jeg genlæst Austin Kleons lille, men inspirerende bog Steal Like an Artist. Den giver et skub til kreativiteten, lyst til at skrive og konkrete ideer til skrivearbejdet. Steal Like an Artist

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar