3 tips til at skrive online

Af | 2021-10-01T09:09:06+02:00 1. oktober 2021|Kategorier: Inspiration, Sprog|Tags: , , , |0 Kommentarer

Engang var det at skrive noget med at samle et langt stykke tekst til en bog, som læseren til sidst fik i hånden. Eller måske var det at skrive til en papiravis, som rigtige mennesker sad og læste i rigtige lænestole med rigtige kopper kaffe på bordet.

Sådan er det ikke mere. Jo, aviser og bøger findes stadig (og jeg elsker dem), men i dag skrives og læses der hvert eneste minut tusindvis af tekster online. Vi skriver på skærme, og vi læser på skærme. Det gælder alt fra korte tekstbeskeder og mails over nyhedsartikler til romaner, som vi læser som e-bøger.

Derfor består en stor del af vores skrivearbejde af at skrive online. Det gælder også for mig. Jeg har skrevet otte bøger, som du kan få i hånden og for eksempel finde på dit lokale bibliotek, men jeg har skrevet endnu mere online. Det er på nettet, jeg møder mine læsere for første gang. Det er her, læserne finder mig, og måske får lyst til at læse mine bøger. Det er blandt andet derfor, jeg har skrevet mere end 300 artikler på denne blog (og fordi jeg helt vildt godt kan lide at skrive).

3 tips til at skrive online

Hvad der imidlertid er vigtigt for mig, er at huske, at jeg ikke kan skrive tekster online på samme måde, som jeg skriver bøger. Det er helt grundlæggende. Når du skal skrive en tekst, så start med at overveje, om det er en tekst, der skal læses i trykt form eller online. Der vil nemlig være stor forskel på, hvordan du skriver den tekst.

I dag får du tre tips til, hvad du skal være opmærksom på, når du skriver online.

1) Find din online-stemme

Skriver du en rapport på jobbet, en projektopgave på studiet eller er du i gang med at skrive en fagbog, så er du typisk underlagt nogle relativt stramme kriterier for sprog og tone, når du skriver din tekst.

Sådan er det ikke online. Her er tone of voice meget vigtig. Læserne skal mærke, at det er dig og din unikke stemme, de læser. Er den humoristisk? Vred? Idérig og overraskende? Provokerende? Knivskarp og lige til stålet? Oprigtig og kendetegnet ved stærk storytelling?

Der er ikke nogen rigtig og forkert tone of voice, men det er helt afgørende, at du finder frem til din egen stemme, og du lader den skinne tydeligt gennem dine tekster. Det betyder også, at der er læsere, der vil stå af. De ser ikke sig selv i din stemme, og det er helt fint. Hvis du prøver at skrive til alle, rammer du ingen.

2) Start med det vigtigste

Når du skriver online, så er du i en vild, vild konkurrencesituation. Da Dickens og Dostojevskij skrev deres romaner, havde læserne ikke gennem deres telefoner hele verden ved hånden, som de hurtigt kunne lade sig distrahere af. Det har de i dag, og vinduet til at fange folks opmærksomhed er meget lille. En læser, der sidder med en bog i hånden, giver den en chance et kapitel eller to, gerne en 20-30 sider, før læseren lægger bogen fra sig, hvis den ikke fanger. Online har du kun få sekunder til at fange din læsers interesse.

Derfor går det ikke for effektens skyld at gemme dine pointer til sidst. Få det vigtigste frem i din tekst, gerne i de første linjer. Brug overskrift og underoverskrift til både at vække opmærksomhed men også gøre klart, hvad teksten handler om – få inspiration til gode overskrifter i denne artikel.

Når du skriver online, får din tekst ikke to chancer. Det er et vilkår.

3) Design er (stort set) lige så vigtigt som indhold

En af de helt store forskelle på at skrive til papir i forhold til at skrive online, er, hvor meget design betyder. Dårligt webdesign kan ødelægge selv den bedste tekst. Er den ikke designet læsevenligt, så ender teksten, hvor velskrevet den end er, i internettets store massegrav.

I dag kan du lave alt muligt med dit digitale design. Billeder, videoer, GIF’er, kontaktformularer, pop-ups, fonte, farver, skrifttyper og meget, meget mere. Det virker jo smart, men her skal du være varsom. Det kan forvirre din læser meget mere, end det gavner. Du kan lægge et smart og flot baggrundsbillede bagved din tekst, men hvis teksten bliver utydelig at læse, mister du din læser.

Dine tekster online skal først og fremmest udstråle ro og klarhed. Det er langt vigtigere end alt den bling, du kan finde. Hvis du vil se et inspirerende eksempel på, hvor elegant og samtidig effektivt det kan gøres, så tag et kig på den meget populære blog Zen Habits.

Det tager tid at lære at skrive online

At skrive online er ikke at lære at skrive fra bunden, men det er en helt anden måde at arbejde på. Det tager tid. At finde din tone of voice, skære ind til benet og starte med det vigtigste og nå frem til det gode design er ikke noget, du gør på et øjeblik. Prøv dig frem, eksperimenter og følg disse tre retningslinjer. Så er du godt på vej.

Mere inspiration: Skriv din livshistorie

Skriv din livshistorie er et audiokursus med syv grundige lektioner, du kan lytte til igen og igen. Du får en proces, der kan virke uoverskuelig delt op i en enkel proces, som du kan følge skridt for skridt. Der er mere end tre timers velproduceret lyd, PDF-worksheets og en Word-skabelon, du kan bruge til din bog.

Du har adgang til materialet 24 timer i døgnet, 365 dage om året og på den enhed, du foretrækker, telefon, tablet eller computer. Skriv din livshistorie koster 245 kroner, og du kan se meget mere her.

SKRIV DIT LIVS FORTÆLLING
Beskrive mennesker og steder

Læs de seneste artikler

  • Skrivevaner

5 ting, du skal undgå, når du bygger en skrivevane

17. december 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagsposten et stykke tid, så ved du, at jeg i høj grad tror på vaner som nøglen til det gode skrivearbejde. Det handler ikke om,

  • Skriverytme

30 inspirerende bogtitler, der giver dig lyst til at skrive

11. december 2021|0 Comments

Forleden kastede jeg mig ud i en ret sjov øvelse. Det var en af mine venner, der også er forfatter, der anbefalede mig den, og den er meget enkel at gå til. Faktisk kan du

  • Ole Ditlev Nielsen

Enkle tips til at slutte din tekst

3. december 2021|0 Comments

Der er masser af tips og ideer til, hvordan du kan indlede din tekst. Det handler om at fange læseren, starte med det vigtigste eller med engagerende storytelling og alle de andre råd, du sikkert

  • Redigere tekst

3 tips til at redigere din tekst

26. november 2021|0 Comments

Hvis du har det ligesom mig, så har du måske den der følelse af at være færdig, når du har sat det sidste punktum i en tekst, du har skrevet. Det er en god følelse,

  • Skrive om

10 ideer til hvad du kan skrive om

5. november 2021|0 Comments

Har du det sådan, at du gerne vil skrive, men er kommet i tvivl om, hvad du gerne vil skrive om? Det er helt normalt. Af og til løber man bare tør for ideer. Det

3 ideer til at stjæle som en kunstner

29. oktober 2021|0 Comments

I denne uge har jeg genlæst Austin Kleons lille, men inspirerende bog Steal Like an Artist. Den giver et skub til kreativiteten, lyst til at skrive og konkrete ideer til skrivearbejdet. Steal Like an Artist

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar