3 ideer til at skrive kraftfuldt

Af | 2021-09-18T08:34:14+02:00 18. september 2021|Kategorier: Ikke-kategoriseret|Tags: , , |0 Kommentarer

Du kan have de allerbedste intentioner. De mest fremragende ideer til det du gerne vil skrive. Den stærkeste motivation for at skrive tekster der gør en positiv forskel for dine læsere.

Men hvis du ikke kan samle det hele i et sprog, der fanger din læser, så kan det alt sammen være lige meget. Så står din læser af.

Grammatik er én ting, stavning, tegnsætning, syntaks. Det er der regler for, og selvom de ikke nødvendigvis er nemme, så er det noget, man kan sætte sig ned og lære. Med mere træning og skriveerfaring kommer grammatikken til at sidde på rygraden.

Anderledes er det med det gode sprog. Det er ikke lige så nemt at sætte på formel. Ligesom musikalske mennesker har gehør, så handler det også om at have en fornemmelse for sprogets toneleje og rytme. Det kan du ikke altid sætte to streger under, som du kan det med de grammatiske regler.

Til gengæld er der principper for det gode sprog. De hjælper dig til at at skrive kraftfuldt. Her får du de tre vigtigste principper.

Skriv enkle sætninger og afsnit

Det kan være nemt at falde for fristelsen til at skrive formfuldendt, avanceret og langt. Du er dygtig til at skrive, så hvad der mere naturligt end at give den hele armen og vise, hvad du kan?

Der er noget andet, der ligger lige for, og det er at skrive kort og klart. Det gælder både dine sætninger og dine afsnit. Undgå lange sætninger med mange indskud og utallige kommaer. Sidder du med en meget lang sætning, så prøv at bryde den op i to-tre sætninger.

Undgå på samme måde alt for lange afsnit. De giver massive blokke af tekst, der er svære at overskue for både forfatter og læser. Lad din tommelfingerregel være, at dine afsnit består af 3-5 sætninger.

Vær så præcis som muligt

Prøv at se på dine sætning:

Marie var en sød kvinde.

Grammatisk er det en fin sætning, korrekt og nem at forstå. Men hvad vil det sige at være sød? Hvordan er man, når man er sød? Overvej i stedet at skrive.

Marie var den slags kvinde, der bagte en chokoladekage til dig, når du sagde, du havde haft en hård dag.

Det er specifikt, til at forstå og giver dig et godt indtryk af karakteren Marie. Skift dine tillægsord ud med denne type præcise beskrivelser.

Brug sammenligninger

Tænker du over, om din læser egentlig forstår det, du skriver? Altså, du forstår det jo helt sikkert selv, men det er ikke altid, at det vi selv tager for givet, er lige så selvfølgeligt for andre. Faktisk er det modsatte ret ofte tilfældet. Det gælder ikke mindst, når vi skriver.

Her kommer sammenligninger og metaforer ind i billedet. Du kan gøre dine pointer mere tydelige for din læser ved at benytte dig af sammenligninger. Se for eksempel dette eksempel, hvor forfatteren Langston Hughes med en enkel sammenligning forklarer et digts flygtige natur.

For digte er som regnbuer. De forsvinder hurtigt fra dig.

En regnbue, der er smuk, men som forsvinder hurtigt, er et godt billede på det flygtige og det, der ikke er permanent. Prøv at tænke i lignende billeder og sammenligninger, når du skriver. Det hjælper læseren til at forstå dine pointer.

Først skrive kraftfuldt -så variere

De tre principper herover er virkelig gode, og jeg kan ikke anbefale dem nok. Men de er ikke regler, der er mejslet i sten. Når du er fortrolig med dem, og har indarbejdet dem i dit skrivearbejde, så er det okay at variere. Du må gerne bryde principperne, når det giver mening i din tekst. Gør det sjældent og med omtanke, men gør det når du har behov for at skabe variation.

Gratis E-guide: Skriv en bog og få den udgivet

Hvordan går man fra idé til endelig udgivelse af en bog? Du kan hoppe og læse om, hvordan processen tager sig ud i denne gratis artikel.

Læs de seneste artikler

  • Skrivevaner

5 ting, du skal undgå, når du bygger en skrivevane

17. december 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagsposten et stykke tid, så ved du, at jeg i høj grad tror på vaner som nøglen til det gode skrivearbejde. Det handler ikke om,

  • Skriverytme

30 inspirerende bogtitler, der giver dig lyst til at skrive

11. december 2021|0 Comments

Forleden kastede jeg mig ud i en ret sjov øvelse. Det var en af mine venner, der også er forfatter, der anbefalede mig den, og den er meget enkel at gå til. Faktisk kan du

  • Ole Ditlev Nielsen

Enkle tips til at slutte din tekst

3. december 2021|0 Comments

Der er masser af tips og ideer til, hvordan du kan indlede din tekst. Det handler om at fange læseren, starte med det vigtigste eller med engagerende storytelling og alle de andre råd, du sikkert

  • Redigere tekst

3 tips til at redigere din tekst

26. november 2021|0 Comments

Hvis du har det ligesom mig, så har du måske den der følelse af at være færdig, når du har sat det sidste punktum i en tekst, du har skrevet. Det er en god følelse,

  • Skrive om

10 ideer til hvad du kan skrive om

5. november 2021|0 Comments

Har du det sådan, at du gerne vil skrive, men er kommet i tvivl om, hvad du gerne vil skrive om? Det er helt normalt. Af og til løber man bare tør for ideer. Det

3 ideer til at stjæle som en kunstner

29. oktober 2021|0 Comments

I denne uge har jeg genlæst Austin Kleons lille, men inspirerende bog Steal Like an Artist. Den giver et skub til kreativiteten, lyst til at skrive og konkrete ideer til skrivearbejdet. Steal Like an Artist

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar