20 ideer til at komme i gang med at skrive

Af | 2018-10-11T13:48:51+02:00 11. oktober 2018|Kategorier: Inspiration, Research, Skrivevaner|Tags: , , |0 Kommentarer

I sidste uges tekst var der en kort, men vigtig konklusion:

Hvis du vil blive bedre til at skrive, så skal du skrive hver dag.

Det er indlysende rigtigt, og det er et råd, jeg selv efterlever. Jeg gør det ved at opfatte det at skrive i videst mulig forstand. Det betyder, at det ikke er sådan, at jeg hele tiden sidder og skriver på manuskriptet til en ny bog eller et formfuldendt digt. Ofte er der måske tale om rugbrødsarbejde i form af en artikel som denne, hastigt nedkradsede notater i en notesbog, dagbogsskrivning, blogposts, notater om en bog, jeg har læst (så husker man det meget bedre), opdateringer på mine medieplatforme osv. At skrive er mange ting.

At der er så mange forskellige former og formater, er en hjælp, når vi render ind i det spørgsmål, som alle, der skriver, møder fra tid til anden:

Hvad fanden skal man egentlig skrive om?

To veje til at finde det, du skal skrive om

Den første vej er at bruge de forskellige platforme konstruktivt. Det gør jeg selv på den måde, at hvis jeg er gået i stå den formiddag, hvor jeg sidder og skriver på et bogmanuskript (det gjorde jeg faktisk her til morgen), så skifter jeg format og begynder at skrive dagbog i stedet. Har jeg ikke noget vigtigt at skrive i dagbogen, går jeg videre med en blogpost og så fremdeles. Jeg forsøger at holde mig i gang.

Den anden vej, du kan vælge, er at give dig selv et kreativt benspænd. Det er den metode Jørgen Leth og Lars von Trier anvender i filmen De 5 benspænd, som er meget anbefalelsesværdig, hvis du gerne vil blive klogere på kreative processer. En af pointerne i filmen er at de kreative benspænd, som Lars von Trier udsætter Jørgen Leth for, faktisk fører til, at Jørgen Leth udarbejder nogle fremragende, kreative produkter. Det, der umiddelbart virker som en begrænsning, kommer til at fungere som en kreativ frisættelse.

20 ideer til at komme i gang med at skrive

Herunder får du 20 sådanne benspænd. Tænk på dem som små hjælpere, der får dig i gang med at skrive. Det er nemlig det, der er det vigtigste: At få ordtælleren i Word (eller det skriveprogram du nu engang benytter) til at løbe hurtigt, at fylde side efter side i dine notesbøger. Når du først er kommet i gang, så skal du nok finde relevante veje, hvor du kan bringe det, du har skrevet i spil.

1) Kig ud ad vinduet

Se ud ad dit vindue. Hvad kan du se? Er der fredeligt, eller fuldt af mennesker og trafik? Hvordan er vejret? Beskriv det så nøjagtigt som du overhovedet kan og hold dit sprog neutralt, renset for tillægsord. Begynder du at gå i stå, så fortsæt din tekst med at skrive hvordan du kunne tænke dig, der så ud foran dit vindue lige nu.

2) Skriv om et skib

Skriv om et skib – om det er et gammelt sejlskib heller et moderne krydstogtsskib er ikke afgørende – der kan sejle dig et andet sted hen, end der hvor du befinder dig lige nu. Skriv om de fjerne steder og lande, du gerne vil sejle til, om det blå hav og blæsten i dit ansigt. Skriv om skibets kaptajn og alle de mennesker du gerne vil møde på din sejltur.

3) Mad

Hvad fik du til morgenmad? Frokost? Hvad er planerne for din aftensmad? Skriv om ingredienser, smag, tekstur. Eller skriv et digt om to mennesker, der spiser middag sammen i en baggård i Warszawa. Måske er det begyndelsen på en ny karriere som berømt madblogger eller som forfatteren bag det 21. århundredes version af Babettes Gæstebud.

4) Skriv om en drøm, du har haft for nylig

Hvad drømte du, og hvilket indtryk gjorde det på dig? Hvilken spændende historie gemmer din drøm på, og hvad kan den fortælle din læser?

5) Ideer

Skriv en tekst, hvor den første linje lyder sådan: Det ville være en god idé, at… Mulighederne er utallige. Det kunne være en god idé til at indrette dit hjem på en anden måde, en god idé til et projekt på dit arbejde, en god idé til at starte en virksomhed. Hvis du først begynder at skrive, at noget er en god idé, så ender du med at blive en sand idé-maskine. Det er en ekstremt værdifuld evne at have som forfatter.

6) Venskab

Skriv om et venskab du har oplevet. De gode oplevelser sammen, nedturene, skænderierne og evnen til at finde hinanden igen.

7) Slå op i et leksikon

Se på din reol og find et opslagsværk. Det kan være et leksikon, en danmarks- eller verdenshistorie eller lignende. Luk øjnene og slå op på en tilfældig side. Skriv om det, du slår op på. Måske er det fotosyntese, mordet på Indira Gandhi eller Roms ødelæggelse. Der er i hvert fald masser af stof.

8) Skriv om en person, du beundrer

Tænk på en person som du respekterer. En, som inspirerer dig, og som du føler kan lære dig og dine læsere noget vigtigt. Skriv om vedkommende og fortæl hvorfor det er en person, du beundrer. Du kan begynde at researche om personen og inddrage relevante biografiske oplysninger eller anekdoter i din tekst. Inden du ved af det, er du måske kommet i gang med at skrive en biografi.

9) Tvangsauktion

Skriv en kort historie om mennesker, der mister deres hjem. Hvorfor er det sket? Hvilken historie er gået forud, og hvad gør de nu? Der er virkelig meget stof at gå i gang med.

10) Den lukkede dør

Tænk på en lukket dør, eller en port der er smækket i. Hvad sker der, hvis man finder låsen og lukker døren op? Hvad gemmer der sig bagved?

11) Noget, du ikke har lyst til

Tænk på noget, som du virkelig ikke har lyst til og skriv om det. Jeg oplever hver eneste dag, at der er noget, som jeg ikke orker. At gøre rent, lave momsregnskab for min virksomhed, tale i telefon. Af og til skriver jeg om det i min dagbog, og på en eller anden måde er det som om, at jeg har det en smule bedre bagefter.

12) Skriv om et puslespil

Hvad forestiller puslespillet? Hvordan passer brikkerne sammen? Er der nogen brikker, der mangler? Du kan skrive meget konkret om et puslespil, men du kan også bruge det i overført betydning, som et billede på noget i dit liv, i relationen mellem mennesker eller i den politiske verden.

13) En stor forbedring

Skriv om noget godt, der er sket. Det kan være i dit eget liv, noget på dit arbejde eller en stor, positiv udvikling i verdenshistorien – som da man fik udryddet polio eller opfandt penicillin. Det kan hurtigt blive til en god tekst modelleret over en komposition, der ofte virker hos læserne: fra krise til succes.

14) Et minde fra din barndom

Skriv om en konkret situation i din barndom, som gjorde et stort indtryk på dig. Det må gerne være noget, som du husker særlig tydeligt, men det kan også være et fjernt, mere distanceret minde, som du bygger videre på, når du skriver. Inden du ser dig om, har du lavet en vedkommende tekst, der gør dig klogere på dig selv.

15) En kop kaffe

Når du skal skrive, sidder du garanteret med en kop kaffe, eller måske en kop te. Skriv om den kop. Start med den jord i Kenya eller Colombia, som den busk hvorpå kaffebønnerne, der til sidst blev til din kop kaffe, voksede. Fortæl om bønnens rejse. Fortæl det hele.

16) En rejse

Skriv om en rejse, du engang har været på. Hvor rejste du hen? Hvilke steder besøgte du? Hvem mødte du? Hvordan rejste du? Hvorfor rejste du? Når du har skrevet dig frem til at besvare disse fem spørgsmål, står du tilbage med en god og vedkommende tekst.

17) Et berømt kunstværk

Tænk på et kunstværk du holder af. Det kan være en roman, et maleri, en film, en smuk bygning eller noget femte. Beskriv værket og fortæl, hvorfor det betyder så meget for dig. Prøv at formidle din begejstring videre til din læser, så din tekst bliver relevant og tankevækkende.

18) Skriv et interview med en afdød person

Hvilken person som ikke længere er her, kunne du godt tænke dig at tale med? Din farfar? Napoleon? Margaret Thatcher? Skriv et grundigt fiktivt interview hvor du stiller alle de spørgsmål, du har lyst til, og skriv det, som du tror, den afdøde person ville svare. Det er ikke realistisk, men det tjener dig som en vigtig påmindelse: når vi skriver, så må vi gerne udfordre konventionerne.

19) En dag i dit liv

Beskriv en dag i dit liv – fra du stod op om morgenen til du gik i seng om aftenen. Det kan være en helt almindelig hverdag, måske var det i går, eller en af mærkedagene i dit liv, som dit bryllup, den dag du blev student eller dagen, hvor du blev far for første gang. Prøv at gøre dit sprog poetisk og drømmende.

20) Din by

Lav en grundig beskrivelse af den by du bor i. Start med dit eget kvarter og bred derefter din tekst ud. Fortæl de gode historier om byen, om dens bygninger om mennesker, om dens særlige stemning på regnvåde dage i november. Fortæl om hvorfor du har valgt at bo i netop denne by.

Det handler om at finde en vinkel

Sådan, det var 20 ideer, der kan få dig i gang med at skrive. Måske tænker du, at ideerne ligger langt fra det, du havde tænkt dig, at du egentlig skulle skrive. Det forstår jeg godt, men prøv at tænke på ideerne som en dåseåbner, en vej ind i arbejdet med din tekst. Skriver du først nogle af disse ideer igennem, vil du opleve, at det bliver langt nemmere at komme videre med dit skrivearbejde. Ofte kan du med få justeringer endda anvende det, du har skrevet i disse ideer direkte i din tekst. Det er bare at sætte dig ned og skrive den første sætning.

Resultatet af dagligt skrivearbejde: Bogen om slow living

Når vi sætter os ned, og skriver hver dag, kan der ske noget utroligt. Som at vi faktisk bliver færdige med det, vi skriver. Det skete for mig i foråret 2018, hvor jeg en lille smule hver dag skrev på et manuskript om, hvordan vi kan sænke tempoet og leve langsomt. Jeg fandt tidligere arbejde, som jeg kunne omskrive, stramme og sætte ind i en ny sammenhæng. Som en kat rullede jeg garnrester sammen, der bliver til en bold, så blev det til sidst til en rigtig bog. Den er ude i handelen nu, og du kan se mere om den her.

SE BOGEN HER

 

Slow living

 

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar