Skab liv i dine tekster med aktive udsagnsord

Af | 2018-05-03T13:50:08+02:00 3. maj 2018|Kategorier: Inspiration, Sprog|Tags: , , |0 Kommentarer

Det, vi gerne vil, når vi skriver, er at skabe levende tekster. Vi ønsker at fange vores læser, gribe fast om hendes håndled og trække hende ind i vores tekst. Derefter skal hun blive i teksten, indtil hun har læst det sidste punktum – helst i en tilstand af fuld koncentration.

Vi kan vælge flere strategier, når vi på denne måde ønsker at fange vores læser. Vi kan tænke over struktur og komposition, og vi kan skabe cliffhangers, der får hende til at blive i vores tekst. Vi kan også vælge at fokusere på sproget. Et levende, aktivt sprog fastholder læseren, og nøglen til det aktive sprog ligger i dine udsagnsord.

Den berømte forfatter George Orwell, der blandt andet skrev klassikeren 1984 sagde det helt klart:

Brug aldrig passiv, når De kan bruge aktiv.

George Orwell

 Se på disse eksempler:

Hunden bed pigen.

Pigen blev bidt af hunden.

I den ene sætning står udsagnsordet i aktiv form, i den anden sætning i passiv form. Hvilken sætning er den mest levende? Hvilken sætning fanger bedst din læser?

Giv dine udsagnsord et tjek

Prøv at kigge en af dine egne tekster igennem. Print den ud og sæt en streg under alle udsagnsordene. Står de i aktiv eller passiv? Er du i tvivl, om hvad der er hvad, så kan du se en definition her. Prøv at identificere de passive udsagnsord i din tekst. Skriv derefter mindst 75 % af de passive udsagnsord om til aktive. Læs derefter teksten igen og overvej, hvad det gør ved din tekst.

Jeg vil vædde med, at du har fået en mere levende tekst, som er mere læseværdig. Det kan du arbejde videre med – at skabe levende tekster gennem levende udsagnsord.

 

Har du et projekt, du vil have hjælp til?

Af og til har en skriveidé brug for et par startkabler, der kan få ideen til at køre. Eller måske har du brug for at få gjort en god tekst, du har skrevet, til en fremragende tekst? Jeg hjælper med at få mange typer skriveprojekter sikkert i havn, og du er velkommen til at tage et kig på mine ydelser.

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar