Sådan redigerer du din tekst

Af | 2019-02-06T13:40:34+01:00 6. februar 2019|Kategorier: Inspiration, Skrivevaner, Sprog|Tags: , , |0 Kommentarer

Den gode tekst handler ikke bare om at skrive. Det er selvfølgelig en vigtig del af det, men der skal mere til. Den gode tekst handler også om din research, din evne til at møde din læser, dine skrivevaner og ikke mindst, hvordan du redigerer din tekst.

Jo skarpere du er til at redigere, jo bedre en tekst vil du stå med til sidst.

At redigere din tekst handler ikke bare om at finpudse, sætte kommaer og punktummer korrekt, men i høj grad om at skære det unødvendige fra, få dit budskab til at træde klart og tydeligt frem for læseren og om at skabe en tekst, der flyder naturligt og læsevenligt.

En grundig redaktionel proces kan måske ikke redde en håbløs tekst, der er skrevet ud fra en tåbelig idé, men den kan gøre en middelmådig tekst til en god tekst, og den kan gøre en god tekst til en fantastisk tekst. Derfor er redigeringen vigtig at tage alvorligt.

9 konkrete skridt til at redigere din tekst

Herunder får du 9 konkrete tips til, hvordan du kan gribe redigeringsprocessen an. De fungerer bedst, hvis du gør det i rækkefølge, og de er mest velegnede til lidt længere tekster. Principperne i de 9 tips kan anvendes uanset hvilken genre, du skriver i.

1) Rediger mens du skriver

Nej, du skal ikke rette minutiøst hver gang, du har skrevet en sætning, men gør det til en vane at læse det, du har skrevet, igennem, inden du lukker dit dokument. Du skal ikke begynde at omskrive, det kommer senere, men du kan spotte åbenlyse fejl i stavning, grammatik og syntaks. Du vil med det samme se, hvilke sætninger, der hænger sammen, og hvilke, der ikke gør. Disse ting kan du rette op med det samme, så dit manuskript vil være i relativt pæn tilstand, når den egentlig redigeringsproces starter. Det er lidt ligesom at rydde op og gøre dit hus rent uden at tage fat på en egentlig renovering.

2) Del teksten op og rediger en del ad gangen

Når du så starter den egentlige redigering så del din tekst op i fire dele. Har du eksempelvis en tekst på 40.000 ord, deler du den op i fire dele á 10.000 ord og begynder derefter at redigere. Det gør det nemmere at overskue processen, og du kan tage en fjerdel ad gangen. Her tjekker du også, om fakta er i orden, om argumenter eller storytelling hænger sammen, og om hver del fører læseren det rette sted hen. Skriv notater til hvert af de fire afsnit.

3) Print det ud og sæt dig på en café med en rød kuglepen i hånden

Når du på denne måde har gået alle fire dele af din tekst igennem, har sikret dig at tingene hænger sammen, og den overordnet er rettet for fejl, så print teksten ud i sin helhed. Læg den i din taske sammen med et par røde kuglepenne og sæt dig hen på en hyggelig café eller på læsesalen på et godt bibliotek. Drik kaffe og giv dig til at læse teksten igennem, mens du markerer fejl, usikkerhedspunkter og manglende konsistens med den røde kuglepen. Det er også en god idé at tage notater. Det er på dette sted i redigeringsprocessen, du træffer beslutning om, hvorvidt der er hele afsnit eller kapitler, der skal slettes.

4) Tag en pause og giv din tekst lidt luft

Efter du har været igennem de tre første punkter er det tid til at give din tekst og ikke mindst dig selv en pause. Det giver dig mulighed for at se projektet med friske øjne, når du vender tilbage til det. Hvor lang pausen skal være er meget individuelt. Det afhænger både af hvilken type tekst, der er tale om, og hvordan du er som person og skribent. Mit generelle råd er dog, at det er en god idé ikke at lade manuskriptet ligge for længe – det risikerer at blive tørt. Jeg har selv haft skriveprojekter, i et enkelt tilfælde en hel bog, der er afgået ved døden lige præcis her. En uges pause er derfor en god tommelfingerregel.

5) Skriv en ny version

Når du efter pausen er klar til at gå videre med at redigere din tekst, går du videre med den egentlige omskrivning af teksten. Det er her, du får glæde af dit grundige arbejde i punkt 2 og 3, hvor du har taget notater og rettet med den røde kuglepen. Har du notaterne og dit print med rettelserne foran dig, så er du godt rustet og vil opleve, at det går ret nemt med at skrive teksten om. Er du ikke tilfreds med resultatet, kan du gentage punkt 2 og 3, men i de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt.

6) Få andre til at læse din tekst og give feedback

Du er nu klar til at lade andre læse din tekst. Det er ikke nogen god idé at lade alle og enhver læse den. Find i stedet to eller tre personer, som du stoler på, og som har en god faglighed i forhold til tekstarbejde, og bed dem om at læse din tekst. Mindst en af dem må også meget gerne have en grundviden om det emne, du skriver om, for det giver dig en mere kvalificeret feedback. I denne fase gør det ikke din tekst bedre, hvis det er rent rygklapperi, hvor dine feedbackgivere bare synes, at det hele er fantastisk, men omvendt er det heller ikke hjælpsomt med personer, der bare er negative og piller det hele fra hinanden. Find den konstruktive middelvej.

7) Tjek flowet i teksten og indarbejd den feedback, du har fået

Du er næsten færdig med at redigere din tekst, men konstruktiv feedback er først værdifuld, når du indarbejder det i din tekst. Det gør du nu, samtidig med, at du tjekker, om teksten flyder, som den skal. Er der afsnit eller sætninger, der er for lange? Gør dem kortere! Læs passager højt for dig selv, hvis du er i tvivl.

8) Læs korrektur

Den sidste, men absolut vigtige del af at redigere din tekst er at læse korrektur. Her går du teksten igennem en med tættekam og retter alle de små ting, kommaer og slåfejl, der synes ubetydelige, underlige linjeskift osv. Har du det sådan, at du er ved at miste overblikket, så overvej at hyre professionel hjælp. Der er mange dygtige korrekturlæsere, og de er ikke dyrere, end at pengene i mange tilfælde er givet godt ud.

9) Den sidste polering

Til sidst er det blot tilbage at foretage en sidste gennemlæsning for alle eventualiteters skyld. Nu kan du formatere dit manuskript, så det passer til den platform, det skal udgives på eller sendes videre til. Det er også her, at du beslutter dig for den endelige titel.

Den grundige redigering giver kvalitet

Det kan virke som en lang og hård proces at redigere din tekst på denne måde. Imidlertid er det også en proces, der sikrer dig et godt resultat. Jeg har været processen igennem med alle mine seks bøger, og den syvende er i disse uger ved at blive kørt igennem redigeringsmaskinen. Som skribent er man utålmodig, og man vil gerne se sit arbejde udkomme, men hvis man vil skabe en levedygtig og langtidsholdbar tekst er redigering vejen frem.

Online-kurset Skriv en bog

I dette personlige kursus med mere end 20 videofiler, øvelser, bonusmateriale og en personlig sparringssamtale på Skype, får du en konkret opskrift på, hvordan du skriver en bog og sender den ud i verden. Du skriver selv din bog, men du bliver taget igennem hele processen fra idé til udgivelse, og du får støtte og feedback undervejs. Du kan se gratis smagsprøver på kurset her.

FÅ HJÆLP TIL DIN BOG

 

Besøg 20skridt.dk

20skridt.dk er min hovedside, hvor du får det fulde overblik over mine bøger, udbud af kurser og foredrag samt mere end 100 blogposts om at leve et langsomt, men meningsfuldt liv. Du kan besøge siden her.

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar