Nøglen til den gode sætning: Forvægt og bagvægt

Af | 2019-01-19T07:48:44+01:00 19. januar 2019|Kategorier: Inspiration, Skrivevaner, Sprog|Tags: , , |0 Kommentarer

De tekster, vi gerne vil skrive, er dem, der flyder let, som har tydelige budskaber, og som engagerer vores læsere. Vil vi lykkes med at gøre det, er det vigtigt, at vi tager teksternes byggesten alvorligt.

Byggesten er strukturen i vores tekst, og måden, vi disponerer den på. Det er vores ordforråd og vores evne til at bruge litterære virkemidler på en facon, der passer til tekstens målgruppe. Endvidere er byggestenene grammatik, stavning og tegnsætning. Det er alt sammen vigtige elementer, der bygger fundamentet til den tekst, vi gerne vil skrive. Hertil kommer der endnu en byggesten, der er ekstremt vigtig, hvis du vil lykkes med din tekst:

Dine sætninger!

Dine sætninger er de mursten, der bygger din teksts hus. Men der er noget, du skal være særligt opmærksom på, når du skriver dine sætninger.

Derfor skal du skrive med bagvægt

Der er en række gængse og udmærkede råd, når det gælder sætninger. De må helst ikke være for lange, der skal ikke være for mange indskud, og de fungerer som regel bedst, hvis de starter med et grundled, der efterfølges af et udsagnsled. Det er fine råd, men der kan føjes et mere til:

Dit budskab bliver mere tydeligt, hvis du skriver sætninger med bagvægt i stedet for forvægt.

Men hvad er egentlig forvægt og bagvægt? Lad os tage et par eksempler:

At skrive hver dag, reflektere og få noget ned på papiret er en vigtig vane.

Det er en vigtig vane at skrive hver dag, reflektere og få noget ned på papiret.

Den første sætning er skrevet med forvægt, den anden med bagvægt. Problemet med den første – og alle andre forvægtskonstruktioner – er, at sætningen først giver mening, når du læser det sidste af sætningen. Med en bagvægtskonstruktion sikrer du derimod, at du får det vigtigste frem først i din sætning.

Det er nemlig en anden ting, vi gerne vil, når vi skriver vores tekster. Vi vil gerne have det vigtigste frem. Vi vil gerne servere tydelige budskaber, der går rent ind hos vores læser. Sætninger med bagvægt gør det ikke alene for dig, men de vil være en virkelig god hjælp, når du skriver din næste tekst.

De 5 mest læste blogposts på oleditlev.dk i 2019

Jeg har nu kørt statistikken via Google Analytics, og herunder kan du se, hvilke tekster, der var de mest populære på min skriveblog. Hvis du gerne vil læse mere, er du selvfølgelig også meget velkommen ovre på min hovedside 20skridt.dk, hvor jeg også skriver en tekst om ugen.

1. Hvordan skriver man en bog og får den udgivet?

En grundig guide til hele processen fra den første idé til en endelig bog, der skal sendes ud i verden. Læs den her.

OPSKRIFTEN PÅ EN BOG

2. 1000 ord om dagen

Den helt simple tommelfingerregel, der sikrer, at du er produktiv, bliver en bedre skribent og får noget ned på papiret. Se den her.

1000 ORD HVER DAG

3. Den vigtige og nødvendige research

Research er en vigtig del af processen, når du vil skrive en god tekst, især hvis der er tale om en længere tekst eller ligefrem en bog. Få input til din research her.

DIN GUIDE TIL BEDRE RESEARCH

4. Den fødte forfatter

Er det at være forfatter, noget man er født til? Få det overraskende svar her.

SE SVARET

5. Hvordan skriver man et essay

En længere og grundig guide til eassayets svære, men vigtige kunst. Du kan hente din køreplan for det gode essay her.

DEN KOMPLETTE GUIDE TIL ET ESSAY

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar