Hvordan skriver man et essay?

Af | 2018-06-14T16:33:22+02:00 14. juni 2018|Kategorier: Inspiration, Research, Sprog|0 Kommentarer

En tekst, der kan engagere din læser og give dig mulighed for at formidle et budskab, du brænder for, er et essay. Det er en genre, der giver læseren store oplevelser, ligesom det for dig som skribent er en givende genre at skrive i. Genren trækker på det bedste af to verdener, fiktionens verden og faglitteraturens verden. Når disse to verdener mødes, og griber skribenten opgaven rigtigt an, så er det, at magien opstår.

Imidlertid er essayet en genre, der har svære vilkår. Det kræver fordybelse, research og sprogligt talent at skrive et godt essay, og det er som om, at disse ting ofte kommer til kort i en tid, hvor tekster skal gøres spiselige og let fordøjelige. Mange studenter skriver et essay til den skriftlige eksamen i dansk, hvorefter der ikke er nogen, der rører ved genren, når huen først er kommet på. Det er en skam. Uanset om, vi er læsere eller skribenter, er der god grund til at dyrke essayet som genre.

Hvad er et essay?

Hvordan definerer man egentlig et essay? Det kan gøres sådan her:

Et essay er en kort tekst om et emne (politisk, kunstnerisk, videnskabeligt eller alment emne) skrevet i en personlig og ligefrem stil. Essayet er en blandingsform, hvor det faktuelle kan formidles med skønlitterære virkemidler.

Ordet essay kommer oprindelig fra fransk. Man kan oversætte det med forsøg, svendeprøve eller afprøvning. Vi kan forstå ordet som et personligt livtag med et emne, og der er en personlighed og fortrolighed i essayet, som man ikke ser i andre tekster, der er indenfor feltet af non-fiktion. I et godt essay er der tre overordnede elementer:

 • Afsæt – hvad er udgangspunktet for essayet?
 • Refleksioner og associationer – de tankerækker essayets forfatter bevæger sig rundt i.
 • De tre planer – essayets blanding af fakta og det konkrete, det personligt oplevede og det reflekterede.

De tre planer vil ofte være kendetegnet af hver deres sproglige stil, det konkrete og det reflekterede skriver man typisk i nutid, mens det personligt oplevede ofte vil være skrevet i datid.

Essayet er meget velegnet til at beskrive noget personligt oplevet og følelserne omkring det oplevede. Derfra kan skribenten forbinde det til et mere generelt emne eller en problematik med relevans for læseren. Kodeordene er engagement, personlighed og lethed. Et godt essay skal ikke bare behandle den problematik, det handler om, på en seriøs måde, det skal også være medrivende at læse:

Inden du skriver et essay: Start med at læse!

Nu, hvor vi har definitionen på plads, tænker du måske, at du er helt klar til at skrive dit essay? Vent et øjeblik med at starte computeren og tænde for Word! Hvis du vil skrive et fremragende essay, skal du begynde med at lære af genrens mestre. Her følger vi bestsellerforfatteren Stephen Kings gyldne råd til alle skribenter:

Læs en masse. Skriv en masse.

Stephen King.

Det er en god idé, at du starter dit arbejde med et essay med at se på, hvad andre gør. Der er et utal af essays, du kan læse, og ved at se hvordan nogle af de forfattere, der skriver de bedste essays, griber opgaven an, kan du lære en masse og få inspiration til dit eget essay. Husk, at det er helt fint, at du lader dig inspirere. Forfattere har til alle tider stjålet med arme og ben, og det kan du også gøre. Derimod må du aldrig plagiere. Copy-paste er en dødssynd!

Her får du fire forslag til essays, du kan læse. Det er essays, som jeg selv holder af, som er samlet i bøger med stribevis af gode essays, og som du kan låne gratis på biblioteket eller købe relativt billigt. Læs dem og lær.

 • Villy Sørensen og Henning Sørensen: Digtere og dæmoner. Find bogen her.
 • Jonathan Franzen: Hvordan man er alene. Find den her.
 • Carsten Jensen: Ud. Du kan læse en af de bedste dansksprogede essayister her.
 • Susan Sontag: At betragte andres lidelser. Disse klassiske essays kan du finde her.

Alene ved at kigge på titlerne til disse fire essaysamlinger har du måske fundet din første inspiration? Du behøver ikke læse alle fire bøger (om end der er en god sandsynlighed for, at du slet ikke vil kunne lade være, når du først har fået hænderne i dem), men jeg foreslår, at du mindst læser 3-4 af disse essays, før du begynder at skrive dit eget.

Du kan overveje, hvad det er, der gør disse essays så gode. Er det sproget? Kompositionen? Emnet? De kilder, der anvendes? Overvej også, om argumenterne er logiske og nemme at følge, hvordan fakta bliver præsenteres, og hvordan det personlige kombineres med det faktuelle. Jo mere, du overvejer disse spørgsmål og besvarer dem, inden du begynder at skrive, jo bedre vil dit essay ende med at være.

Hvordan skriver man et essay?

Når du så er klar til at skrive dit essay, så er der en proces, du kan følge, som sikrer dig, at du kommer i mål med dit projekt. Du kan se den som en kogebogsopskrift, og det er vigtigt, at du tager punkterne i den rækkefølge, de står her, og du ikke springer nogen af dem over.

 • Skriv dit udgangspunkt i en enkelt sætning.
 • En grundig disposition.
 • Skriv dit essay.
 • Indpakning: Overskrift, indledning og konklusion.
 • Rediger dit essay.

Følger du denne opskrift øger du din sandsynlighed for at skrive et fremragende essay. Herunder er hvert enkelt punkt uddybet, så du kan bruge teksten her som en guide, når du skal skrive et essay.

Research

Før du skriver er det vigtigt, at du får styr på din research. Den amerikanske bestsellerforfatter Sebastian Junger har helt korrekt påpeget, at mange skriveblokader ikke skyldes mangel på inspiration, men slet og ret dårlig eller mangelfuld research. Hvis du vil skrive med saft, kraft og viden om et emne, så skal du researche det først. Gør du ikke det, så kommer du til at gå i stå i din skriveproces. Tænk på research, som den ammunition, der skal til for, at du kan lade din skrivepistol og skyde dit essay afsted. Få mere inspiration til hvordan du konkret kan gøre det her.

Der er mange måder at lave research på – du kan læse en post udelukkende om research eller følge dette helt konkrete forslag til bedre research. Du kan interviewe folk, gå på biblioteket, læse bøger om dit emne, læse aviser og tidsskrifter, tale med eksperter inden for emnet eller spørge din underviser, hvis du er studerende.

Hertil kommer, at du har rige muligheder for at researche online. Wikipedia og denstoredanske.dk er begge gode startpunkter. Skriv dit emne i søgefeltet og se det som en begyndelse, hvorfra du kan udforske underemner og finde frem til yderligere information. Mange opslag på Wikipedia har faktisk rigtig gode henvisninger til andre opslag, andet materiale eller bøger, hvor du kan udforske dit emne nærmere. Der er også databaser som Infomedia, som du kan få stor gavn af.

Når du researcher, er det vigtigt at tage notater. Jeg tager mine i en sidenummeret notesbog som denne, men online-noteværktøjet Evernote er også fremragende. Vær præcis i dine notater og få altid skrevet sidetal og kildeangivelse på, så du kan gå tilbage i dine notater og få styr på, hvor din information kommer fra. Lad være med at fortabe dig i detaljer, men fokusér på det vigtigste og det, du kan bruge, når du skal skrive dit essay.

Vær opmærksom på, at nogle gange fører din research dig andre steder hen, end hvad du lige havde regnet med. Når du undersøger fakta eller konkrete personfortællinger viser resultaterne måske noget andet, end hvad du havde regnet med. Lad være med at ignorere det, for det svækker din argumentation, men justér dit essay og dets udsagn, så det er i tråd med din research.

Hvis du vil skrive en bestseller

Brainstorm

Du har dit emne, og du har din research. Så er det tid til, at du laver en brainstorm, hvor du bringer dine ideer i spil og prøver dem af.

Der er hundredvis af måder at brainstorme på, og der er en vigtig grundpointe:

Der er hverken rigtige eller forkerte måder at brainstorme på!

Du kan brainstorme, når du står under bruseren, eller når du går tur i din lokale park. Du kan bruge en smart digital brainstormingapp som Mindmeister eller bruge din telefon som diktafon, indtale dine ideer og så afspille dem, når du sidder ved computeren og skal skrive. Mulighederne er utallige, men eftersom at du i sidste ende skal udarbejde et skriftligt produkt, et essay, opfordrer jeg til, at du på et tidspunkt i din brainstorming-proces begynder at skrive noget ned.

Selv har jeg to metoder, som jeg sværger til, når jeg skal brainstorme. For det første følger jeg den amerikanske forfatter og entreprenør James Altuchers forslag om at skrive 10 ideer ned hver dag. Det kan være til dit essays overordnede emne eller til en lille del af essayet, og det er fuldkommen lige meget, om dine ideer er gode eller dårlige. Selv får jeg virkelig mange dårlige ideer, men ud af de 10 jeg skriver ned hver dag, er der ind imellem en enkelt idé, der er så brugbar, at jeg kan gå videre med den.

Den anden metode er, at jeg altid laver mine brainstorms i en sort notesbog fra Moleskine. Den har jeg reserveret til de frie tanker, mens notater fra min research og dispositioner til mine tekster kommer i min mere stringente notesbog. På den måde adskiller jeg den frie tankeproces fra det mere rugbrødsorienterede arbejde, og det er som om, at det gør ideerne og tankerne mere frie. Prøv det selv!

Find dit udgangspunkt og skriv det i en enkelt sætning

Du har researchet dit emne, og du har brainstormet og fundet ideer. Nu er du klar til at finde dit udgangspunkt. Det gør du ved at gå videre med de ideer, som du finder mest interessante, vedkommende og holdbare, og som du kan støtte gennem de resultater, din research har båret dig frem til.

Er du først nået så langt, er det sjældent kompliceret at finde dit udgangspunkt og formulere det i en enkelt sætning. Tænk på den sætning som det fundament, dit essay hviler på. Skriv den ned på en post it og sæt den ved siden af din computer. Når du formulerer dit udgangspunkt i én sætning skal sætningen være præcis og skarp. Den skal præsentere dit emne og fortælle, hvad du vil stille op med emnet. Den bør ikke indeholde et spørgsmål, og den er ikke en problemformulering.

Et godt udgangspunkt for et essay kunne lyde sådan:

Hjemløse i København bør uanset nationalitet have adgang til gratis måltider, bad og toiletfaciliteter samt steder at sove, for det vil forbedre livskvaliteten for alle borgere i København.

Her har du et udgangspunkt for et essay forklaret i en enkelt sætning, og det giver et godt grundlag for at skrive et stærkt essay. Emnet er ikke for bredt, men handler om en meget præcis problematik. Der er mange researchmuligheder: Statistikker over hjemløse i København, interviews med hjemløse, interviews med mennesker der arbejder med hjemløse, med politikere. Emnet kan debatteres og vejes for og imod. Du får mulighed for at komme med din personlige holdning, og du kan gøre teksten vedkommende og give den skønlitterære træk, eksempelvis ved at beskrive en dag i en hjemløs persons liv.

Har du en sådan sætning med dit udgangspunkt ved hånden, når du skal skrive dit essay, så har du knivskarp fokus og en klar retning for din tekst.

En grundig disposition

Det næste skridt er, at du omsætter din research, dine ideer og dit udgangspunkt i en disposition. Det er her, du laver en kogebogsopskrift for dit essay, som du kan følge, når du skriver din tekst. Jo bedre din disposition er, jo bedre bliver dit essay.

Jeg skriver altid mine dispositioner i hånden i en notesbog. De kan være længere eller kortere afhængigt af hvor lang en tekst, jeg skal skrive, og hvor nemt jeg føler tekstens emne er at gå til. Tommelfingerreglen er, at jo vanskeligere og fagligt tungere emnet er, jo mere skriver jeg i min disposition.

Jeg gør typisk det, at jeg skriver nogle overordnede punkter – som regel 3-6 – som udgør hovedpunkterne i det essay, jeg skal skrive. Derefter tilføjer jeg notater eller bullet points til hvert enkelt hovedpunkt. På den måde får jeg lavet et skelet, som jeg bygger min tekst op omkring. På de to billeder fra min notesbog kan du se, hvordan jeg gør det i praksis.

Hvordan skriver man et essay?

Hvordan skriver man et essay 2?

 

Det er selvfølgelig ikke den eneste måde at lave en disposition på, og du skal vælge den måde, der fungerer bedst for dig. Det er dog vigtigt, at du får det hele med. Du behøver ikke nødvendigvis at skrive en hel masse i din disposition, men det er vigtigt, at den følger dit essays forløb – fra indledning til konklusion og afrunding.

Skriv dit essay

Så er du klar til rent faktisk at skrive dit essay. Det kan virke som en overvældende og lang proces med alle disse ting, du skal gøre, inden du skriver selve teksten, men hvis du griber processen seriøst an, vil du få meget nemmere ved selve skriveprocessen. Den kommer til at glide som smør på en varm pande, hvis du har gjort det forberedende arbejde godt.

Når du begynder at skrive dit essay, er der fire ting, der er vigtige:

 • Husk dit udgangspunkt.
 • Følg din disposition.
 • Skriv med fokus, uden distraktioner.
 • Undgå et generaliserende og upræcist sprog.

De to første punkter er alene et spørgsmål om, at du holder dig selv fast på det, du har lavet i den forberedende proces. Det tredje punkt er af afgørende betydning for, om du for det første får skrevet dit essay færdigt inden for en rimelig tidsramme, og for det andet om du får leveret et essay med den fornødne kvalitet. Vi lever i en tid fuld af distraktioner, og hvis du vælger at multitaske og have en masse vinduer åbne på din skærm, bliver din tekst dårligere. Hopper du rundt mellem sociale medier, nyhedssites, dit dokument i Word og de sidste beskeder på din smartphone, kommer dit arbejde til at tage længere tid og bliver ringere. Du kan få tips til at skrive uden distraktioner i denne blogpost, og ellers er der en række hjælpemidler, som du kan ty til:

 • Freedom.to – sikrer at du kan blokere adgangen til internettet, mens du skriver. Jeg bruger eksempelvis Freedom lige nu.
 • Rescuetime.com – software, der måler al aktivitet på din computer. Det er noget af en øjenåbner, der hjælper dig til at være bevidst om, hvordan du bruger din digitale tid bedst.
 • Moment – en app til din smartphone, der måler hvor mange minutter og timer du bruger på din telefon om dagen, og hvor mange gange du tager den frem.

Man kan mene, at det burde være unødvendigt med denne type hjælpemidler, men du kan lige så godt være realistisk og erkende, at der skal ekstra til for at holde fokus og koncentration.

Det sidste af de fire punkter handler om det sproglige. Et essay er ikke en roman, men en kort tekst, så både, hvad angår sprog og indhold er det vigtigt, at du holder dig til det vigtigste. Bliv ikke for generel og undgå sætninger som hjemløse udgør et stort problem i Vesteuropa i dag. Det er ikke forkert, men det er alt for bredt, og det vil få din læser til at stå af. Vær specifik i stedet!

Når du skriver, er det også en god idé at undgå ord som ”jeg”, ”dig” og ”du”. Det er for intimt og svækker din autoritet som skribent (og ja, jeg ved godt, at både bruger ”jeg” og ”du” mange gange i den her tekst, men den er heller ikke et essay, den er en guide, og det er noget helt andet.). Endelig bør du også undgå ”synsninger”. Lad være med at skrive jeg synes politikeren er fordomsfuld, når han siger… men overvej i stedet at skriver politikeren udtrykker sig fordomsfuldt, når han siger…

Så har du spillet bolden over på den rigtige banehalvdel, og din tekst bliver stærkere af det.

Indpakning: Overskrift, indledning og konklusion

Når du har skrevet din tekst færdig, skal du kigge på, hvordan du pakker den ind. Tænk på et essay som en gave, du giver til din læser. Når en masse gaver ligger under juletræet, så er der bare nogen, der er mere indbydende end andre, og det er dem, der bliver åbnet først. Lad dit essay være en af de gaver i stedet for en af dem, der er pakket ind i gammelt avispapir.

Indledningen skal være den, der fører din læser ind i dit essays univers. Den skal gøre det klart for læseren, hvad teksten handler om, den skal vække nysgerrighed og give lyst til at læse videre, men den skal ikke afsløre for meget. Lad være med at indlede med Dette essay handler om… eller Jeg vil nu fortælle om… Du kan i stedet indlede med noget i retning: Hver aften lægger Florian fra Rumænien sig til at sove foran Tivolis hovedindgang. På samme måde kravler hundreder af rumænere ned i deres soveposer på andre steder i København. Det er et problem for byen, og det er et problem for rumænerne selv.

På få linjer har du sat scenen, gjort den personlig og samtidig fået fortalt din læser, hvad der er essayets overordnede problematik.

På samme måde er det vigtigt, at du runder dit essay overbevisende af. Træk læseren i retning af en overbevisende og logisk konklusion, der hænger sammen med dit udgangspunkt og med indholdet i din tekst. Gå tilbage til Florian, der sover uden for Tivolis hovedindgang, mens vinterkulden raser, og løft problematikken op på et højere niveau. Lad læseren gå fra dit essay med perspektiver og tanker, og vær særligt omhyggelig med den sidste sætning. Skriv flere udkast til den allersidste sætning og se på den som en melodi, din læser har hørt og ikke kan få ud af hovedet igen.

Endelig er der din overskrift. Den har stor betydning, og du laver den bedst, når du har skrevet din tekst. Den skal fange din læser, og den skal hænge sammen med indholdet i dit essay. Af og til er der et citat eller en linje fra din tekst, der viser sig at være særligt rammende og oplagt at bruge i overskriften, men ellers kan du få konkret inspiration i disse 20 forslag – undlad dog at bruge de meget ”guide-orienterede” overskrifter.

Redigere et essay

At redigere dit essay

Du er næsten i mål, men tilbage står at du skal gøre et godt essay til et fremragende essay. Det gør du ved at redigere din tekst. Har du mulighed for det, så vent et par dage, før du læser dit essay igennem. Det vil få dig til at se tingene i et klarere lys. Det er naturligvis også en god idé at få andre til at læse teksten igennem, inden du sender den ud i verden.

Når du går i gang med at redigere, bør du være opmærksom på disse tre elementer:

 • Indholdet.
 • Overblikket og det samlede udsagn.
 • Sproget.

Start med at kigge på indholdet. Tjek fakta en ekstra gang, især hvis der er passager, som du er i tvivl om. Er der påstande i dit essay, som du bør tjekke en ekstra gang? Er der kommet ny information til, siden du lavede din research? Vær omhyggelig, for det handler om, at dit essay og din argumentation skal gøres så vandtæt som overhovedet muligt.

I forlængelse heraf kan du se på dit essays samlede udsagn. Er der sammenhæng mellem dit udgangspunkt (som du formulerede i en enkelt sætning) og så det, du rent faktisk har skrevet? Hvordan er det med overblikket? Er der gentagelser, som du bør rydde ud i? Er der uklarheder eller mangler? Fremstår dit essay som en flydende tekst med naturlige overgange, eller er der abrupte afbrydelser og unaturlige skift? Hvis der er det, så er det vigtigt, at du skriver om og skaber naturlige overgange.

Dernæst kan du fokusere på sproget. Der skal ikke være stavefejl, kommaer og punktum skal sættes korrekt, og dine sætninger skal være klare og letforståelige. Dit sprog skal først og fremmest være læsbart. Et essay må aldrig blive en konkurrence i fremmedord og lixtal, skriv i stedet i et klart og almindeligt dansk. Er du i tvivl om reglerne i dansk grammatik, så konsultér denne glimrende side.

Når du har set på de tre elementer, er du klar til at redigere og skrive om. Det er her, du skærer alt det unødvendige fedt fra. Alle gentagelser skal væk, og det samme skal unødvendige ord. Skær ned på de tillægsord, der svækker tekstens troværdighed. Gør de passive udsagnsord aktive – læs hvorfor og hvordan her – og undgå selvmodsigelser. Skær information, der ikke er relevant for dit emne væk og omskriv alle sætninger, der er uklare, eller hvor du kommer til at modsige dig selv. Sæt flere punktummer og gør dine sætninger kortere.

Det siges om den gode forfatter, at han kan kendes på størrelsen af hans papirkurv! Det er der noget om, og når du er færdig med at redigere, bør dit essay være markant kortere, end det var i den første version. Det er en god tommelfingerregel, at du bør skære det ned med en fjerde- eller en femtedel. Fylder dit essay 5 sider i første omgang, så skær det ned til 4.

10 gode råd til at skrive et essay

Når du er færdig med at redigere, er du i mål. Læs dit essay igennem en sidste gang, foretag de allersidste rettelser og send det ud i verden. Knap en øl op og klap dig selv på skulderen. Nyd øjeblikket.

Hvis du vil reflektere over din proces, så kan du kaste et blik på disse 10 tips, som du kan bruge næste gang, du skal skrive et essay.

 1. Jo bedre research, jo bedre essay.
 2. Find dit skriveflow og brug de nødvendige hjælpemidler til at blokere distraktionerne.
 3. Lad være med at lave lister og skrive punktopstillinger – du skriver et essay, ikke en guide.
 4. Gør dit essay færdigt, inden du går videre til næste opgave.
 5. Formulér dit udgangspunkt i en enkelt sætning.
 6. Lad dine afsnit bestå af 5-8 sætninger.
 7. Støt det kontroversielle i dit essay med fakta.
 8. Lad andre læse dit essay inden du gør det færdigt.
 9. Skær det unødige væk.
 10. Sæt punktum!

Hvis du holder dig til disse 10 punkter og i øvrigt følger den opskrift, du har fået i denne guide, øger du dine odds for at skrive et fremragende essay væsentligt.

Det handler ikke om at være hurtig – det handler om at være god

Det kan virke som et stort arbejde at skrive et essay på denne måde, men jeg kan garantere, at det også er et meget tilfredsstillende arbejde. Ved at skrive et fremragende essay, får du mulighed for at oplyse og engagere din læser (eller hvis du er gymnasieelev eller studerende: at få en meget høj karakter!) og efterlade et blivende indtryk. Det er det ord, gør. Det er det, essays kan. Det er bare om at komme i gang.

Skal jeg skrive din bog?

Jeg ghostwriter, redigerer og hjælper alle typer af skriveprojekter i mål. Skal du have lavet en e-bog, en rapport til din arbejdsplads eller hele pakken med en trykt bog, der bliver udgivet, så har jeg en løsning, der passer lige præcis til dine behov. Du er altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende forespørgsel.

Og for en god ordens skyld lige et PS: Jeg redigerer og coacher gerne, men jeg skriver ikke opgaver for studerende eller gymnasieelever.

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar