Gør som Hemingway og overvind din din skriveblokade

Af | 2018-03-14T11:16:23+01:00 14. marts 2018|Kategorier: Skrivevaner|Tags: , , , |0 Kommentarer

Der er en situation, som alle forfattere kommer ud for:

Man sidder ved computeren, skal til at skrive dagens portion af ord, og så sker der … ingenting! Man stirrer på skærmen, skriver en kvart sætning, sletter den igen. Man rejser sig for at lave en kop kaffe, sætter sig, kommer ingen vegne. Man kigger ud af vinduet, forsøger en ny sætning, synes ikke at det hænger sammen. Man rejser sig, sætter sig, prøver, giver op.

Jo, en væsentlig del af en forfatters arbejde består også i at krølle siderne sammen og smide dem i papirkurven. Af at trave op og ned ad gulvet. Af at redigere hårdt. Det er en del af det.

Men opstår denne situation ofte og måske flere dage eller uger i træk, så er det mere alvorligt. Så er man muligvis ramt af en skriveblokade.

Spørgsmålet er, hvad man gør ved det?

Tag et skridt tilbage

Når denne situation opstår, er der groft sagt tre muligheder. Man kan vælge at bide tænderne sammen og forsøge at arbejde hårdt igennem, presse sin citron til det yderste for at vride de sidste dråber af ord ud af den. Man kan vælge at give helt op og droppe at skrive. Eller man kan vælge den tredje mulighed og træde et skridt tilbage og overveje, hvilke mekanismer, der er på spil.

Den tredje mulighed er den bedste. Den giver en tiltrængt pause og en mulighed for at løfte blikket fra det manuskript, man sidder med. Dernæst giver den en mulighed for at stille en række spørgsmål, der kan finde frem til årsagerne til skriveblokaden.

  • Er det overhovedet det rigtige projekt? Vækker det tilstrækkelig begejstring og passion i dig til, at du kan føre det igennem?
  • Er din struktur for manuskriptet den rigtige? Kan du kaste alle afsnit og kapitler om i luften og se, om de kan lande på en anden måde?
  • Trænger du til luftforandring? Måske skal du ikke skrive derhjemme, men på et bibliotek, i en café eller i et kontorfællesskab? Måske skal du bryde op for at få ny inspiration?

Ud over at stille dig selv disse spørgsmål, er der to helt konkrete ting, du kan gøre.

Research

For det første kan du overveje, om du skal gøre noget ved din research. Det er et område forfatteren Sebastian Junger (det blandt andet har skrevet “The Perfect Storm”, som blev en meget populær film) har peget på. Han siger, at når man går i stå i skriveprocessen, er det ikke, fordi man er blokeret, men fordi man ikke har tilstrækkelig research til at skrive med kraft og viden om det pågældende emne. Det er ikke fordi, at man ikke kan finde de rette ord, men at man ikke har den rette ammunition. Eller som han rammende udtrykker det:

Du kan ikke løse et research-problem med sprog.

Sebastian Junger.

Har du den rette ammunition? Er din research tilstrækkelig? Kan du lade manuskriptet hvile og i stedet researche mere?

Jeg har selv oplevet, at denne tilgang kan være helt afgørende, hvis man er gået i stå med sin skriveproces. Det hjalp mig i mål, da jeg skrev denne, lidt svære, bog, og at udvide researchen er en god konkret opgave at gå i gang med, når man føler sig blokeret.

Gør som Hemingway

Den anden konkrete ting, du kan gøre for at overvinde din skriveblokade er at anvende Ernest Hemingways tilgang til skrivearbejdet. Hans nøgle til at undgå skriveblokade var at stoppe, mens han var godt i gang, så han altid vidste, hvordan han skulle fortsætte dagen efter. I den gode bog Om at skrive udtrykker han det således:

Det bedste er at holde op, mens man er godt i gang og ved, hvad der skal ske på næste side … lad være med at tænke mere på det eller bekymre dig om det, før du begynder at skrive igen næste dag. På den måde arbejder din underbevidsthed det meste af tiden.

Ernest Hemingway.

Kort sagt: Stop midt i en sætning, mens du er godt i gang. Så er det langt nemmere at fortsætte dagen efter.

Skriveblokader er helt naturlige

Endelig er det vigtigt at huske, at det at føle sig blokeret er en naturlig del af en skriveproces. Der er ikke ret mange forfattere i verdenshistorien, der ikke har oplevet det. Det er også værd at minde sig selv om, at det ikke er noget, der kun gælder store romaner, men blokaden kan også ramme mindre skriveprojekter. En rapport, man er ved at udfærdige, en artikel, en blogpost eller endda en mail, der skal skrives. Det er normalt.

Det, der er det afgørende er, hvordan man kommer videre, når skriveblokaden rammer. At stille dig selv de tre spørgsmål herover, at kaste et kritisk blik på din research og udvide den og at gøre det til en vane at stoppe med at skrive, når du er godt i gang, er tre effektive strategier. Du kan gøre brug af dem med det samme og derved overvinde din skriveblokade.

Har du et projekt, du vil have hjælp til?

Af og til har en skriveidé brug for et par startkabler, der kan få ideen til at køre. Eller måske har du brug for at få gjort en god tekst, du har skrevet, til en fremragende tekst. Jeg hjælper med at få mange typer skriveprojekter sikkert i havn, og du er velkommen til at tage et kig på mine ydelser.

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar