De 3 bedste bøger om skrivehåndværket

Af | 2021-08-18T12:34:49+02:00 18. august 2021|Kategorier: Inspiration, Research|Tags: , , |0 Kommentarer

Der er et meget udbredt råd til alle os, der gerne vil blive bedre til at skrive:

Skriv en masse. Læs en masse!

Det er også et godt råd. Jo mere vi læser, jo mere inspirerede bliver vi, og jo bedre skriver vi. Det handler selvfølgelig ikke om at plagiere, men om at lade sig inspirere af hvad andre dygtige skribenter gør.

Det er oplagt at læse bøger i den genre, vi selv skriver i. Er vi i gang med at skrive en thriller, så kan Dan Browns bøger lære os noget om, hvordan man laver en cliffhanger, der er så effektiv, at læseren simpelthen ikke kan lade være med at læse videre. Skriver vi essays, er der meget idé i at se, hvordan Jonathan Franzen og andre af genrens mestre gør det. Er vi i gang med at skrive vores livshistorie, får vi brændstof til vores projekt ved at læse andres selvbiografier eller et par gode eksempler på autofiktion, som for eksempel Karl Ove Knausgaards bøger.

Dertil kommer bøgerne om selve skrivehåndværket. Dem er der mange af, også en hel del gode. De tre bøger om det at skrive, jeg har haft mest glæde af gennem årene, er disse tre:

Stephen King: Om at skrive

Den mand kan meget mere end at skrive gysere. Om at skrive falder i to dele, hvor den første del er Kings personlige erindringer om rejsen mod at blive forfatter, mens den anden del er fuld af konkrete tips til at skrive bedre.

Roy Peter Clark: Skriveredskaber – 47 uundværlige råd til skribenten

Hvor Om at skrive er en berømt og populær bog, er der ikke så mange, der kender Roy Peter Clarks Skriveredskaber. Det er en skam, for det er en bog, jeg har haft vildt meget glæde af. Den er meget konkret og præcis i sin præsentation af de værktøjer, der skal til for at skrive bedre tekster.

Colum McCann: Breve til en ung forfatter

En mosaik af råd, tips og overordnede betragtninger om livet som forfatter som jeg virkelig tog til mig, da jeg læste Breve til en ung forfatter. Der er en poetisk tone i bogen, som jeg enormt godt kan lide, men den er samtidig nede på jorden. Bogen minder os om, hvorfor vi skriver, og den er god at tage frem, når inspirationen er lidt i dødvande.

Prioritér din læsning

Alle tre bøger kan købes eller lånes på dit lokale bibliotek. Jeg anbefaler dig klart at gå ombord i dem, for de vil gøre en forskel for dig. Og ligesom vi i sidste uge, så på vigtigheden af at prioritere din skriverytme, er det også vigtigt, at du prioriterer tid til at læse. Det gør dig til en bedre skribent, og de tre bøger herover er en god start.

Vil du have mere inspiration?

Så tag gerne et kig på min blog, hvor du finder flere tekster med tips og ideer til at skrive.

Få mere skriveinspiration her

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar