3 dårlige skrivetips, du IKKE skal følge

Af | 2021-10-15T13:52:43+02:00 15. oktober 2021|Kategorier: Inspiration, Research, Skrivevaner|Tags: , , |0 Kommentarer

Har du nogensinde prøvet at skrive ”writing tips,” ”writing advice” eller bare ”skrivetips” på Google?

I så fald har du fast fuldtidsarbejde mange måneder frem. Der er tusinder og atter tusinder af artikler, blogs, YouTube-videoer og Pinterest-boards med tips til, hvad du skal gøre, når du skriver. Mange råd er fine, nogle endda virkelig gode, og jeg er ikke i tvivl om, at de er velmente. Anvendt rigtigt kan de være en inspiration og en hjælp for dig, som betyder, at du kommer godt videre med dit skriveprojekt. Det er selvfølgelig også intentionen med min blog og mailingliste.

Samtidig er der også de råd, som i bedste fald er tvivlsomme. I dag har jeg pillet tre af dem ud, som du kommer til at høre før eller siden, og som jeg vil opfordre dig til ikke at følge. De er nemlig dårlige skrivetips.

1) Det handler om processen, ikke om produktet

Skriveprocessen er selvfølgelig vigtig, og i mange tilfælde fører en god proces også til et godt produkt. En skriveproces kan også være meningsfuld i sig selv, for eksempel hvis du gerne vil bearbejde noget fra din fortid eller tunge ting i tilværelsen.

Men der er også en risiko. Proces alene for processens skyld fører ingen steder hen, og teksterne kommer ofte til at handle mere om skribenten end om det, læserne finder interessant og værdifuldt. Det, der hjælper dit skriveprojekt videre, er klare budskaber, klare mål og en klar deadline. Bliver det hele et spørgsmål om processen, så bliver du aldrig færdig.

2) Bed om feedback fra venner og familie

Det her er et klassisk, men virkelig dårligt råd. I begyndelsen af min forfatterkarriere fulgte jeg det, og jeg viste altid kvarte og halve manuskripter til min hustru, søskende og gode venner, der gerne ville kigge på det. Jeg fik altid at vide, at det jeg havde skrevet, var ”godt” eller ”flot.” Det lyder jo fint, men som feedback, der bringer et manuskript videre, er det så ukonkret, at det er værdiløst. De fleste mennesker der holder af dig, vil simpelthen være for søde og høflige til at give en reel kritik.

Omvendt, får du en hård kritik, så kan det skade jeres relation. Den ene gang jeg ikke fik at vide, at alt var godt, sagde en af mine venner (der selv er forfatter), at det er noget lort, og du skal ikke udgive det. Jeg arbejdede videre, og det blev i øvrigt til den her bog, som læserne har været glade for. Vi er stadig venner, men der var lige noget, der skulle synkes.

Søg i stedet ind i et professionelt fællesskab med andre skrivende, tag et kursus på din lokale aftenskole eller få på anden vis din feedbackproces ind i en seriøs ramme. Det ender med at gøre dine tekster bedre.

3) Følg din passion

Jo, passion er godt, passion er vigtig og det kan i nogen grad være passionen, der bliver den benzin, der får din skrivemotor til at køre. Men passion gør det ikke alene, især ikke i forhold til de emner, du vælger at skrive om.

Måske er din passion bulgarske frimærker fra mellemkrigstiden, og måske skriver du en bog på 700 sider om lige præcis det emne. Det er jo det, du brænder for. Problemet er, at det er der stort set ikke andre mennesker, der gør, Din bog kommer til at råbe ind i et tomt lokale.

Find en bro mellem din passion og det, dine læsere gerne vil høre. Det er i punktet, hvor de to mødes, at de virkelig gode tekster opstår.

Brug din intuition når du møder dårlige skrivetips

Det er fint at lytte til skrivetips, men lad være med at fare vild i dem. Brug din intuition og overvej altid, om det passer til din situation og dit skriveprojekt – det gælder også de skrivetips, du finder på min blog. Man behøver ikke at spise alle retterne i en buffet. Ofte giver det mening at lade være.

Ny webshop: Spar 25 % på alt

I dag slår jeg dørene op til en ny webshop til digitale produkter som lydbøger, e-bøger og print-selv dokumenter som en taknemmelighedsdagbog. Fokus er i første omgang mest på slow living og simple living, men der er mere på vej. Det gælder også nogle (forhåbentlig ikke helt dårlige) skrivetips.

Besøg shoppen og bliv inspireret

 

Webshop Ole Ditlev

 

  • Skrivevaner

5 ting, du skal undgå, når du bygger en skrivevane

17. december 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagsposten et stykke tid, så ved du, at jeg i høj grad tror på vaner som nøglen til det gode skrivearbejde. Det handler ikke om,

  • Skriverytme

30 inspirerende bogtitler, der giver dig lyst til at skrive

11. december 2021|0 Comments

Forleden kastede jeg mig ud i en ret sjov øvelse. Det var en af mine venner, der også er forfatter, der anbefalede mig den, og den er meget enkel at gå til. Faktisk kan du

  • Ole Ditlev Nielsen

Enkle tips til at slutte din tekst

3. december 2021|0 Comments

Der er masser af tips og ideer til, hvordan du kan indlede din tekst. Det handler om at fange læseren, starte med det vigtigste eller med engagerende storytelling og alle de andre råd, du sikkert

  • Redigere tekst

3 tips til at redigere din tekst

26. november 2021|0 Comments

Hvis du har det ligesom mig, så har du måske den der følelse af at være færdig, når du har sat det sidste punktum i en tekst, du har skrevet. Det er en god følelse,

  • Skrive om

10 ideer til hvad du kan skrive om

5. november 2021|0 Comments

Har du det sådan, at du gerne vil skrive, men er kommet i tvivl om, hvad du gerne vil skrive om? Det er helt normalt. Af og til løber man bare tør for ideer. Det

3 ideer til at stjæle som en kunstner

29. oktober 2021|0 Comments

I denne uge har jeg genlæst Austin Kleons lille, men inspirerende bog Steal Like an Artist. Den giver et skub til kreativiteten, lyst til at skrive og konkrete ideer til skrivearbejdet. Steal Like an Artist

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar