En tekst med fremdrift og spænding? Byg den op omkring et spørgsmål!

Af | 2018-06-08T13:59:23+02:00 8. juni 2018|Kategorier: Inspiration, Research, Sprog|Tags: , , |0 Kommentarer

Hvem gjorde det? Hvem er morderen? Hvordan bliver man rig? Slipper Bilbo ud af dragens kløer? Hvordan taber man sig tre kilo inden sommerferien? Kommer vores helt hjem til sidst? Er Darth Vader Luke Skywalkers far?

Tekster, der er bygget om et spørgsmål er ofte gode tekster. Det er en stærk strategi, for den holder læseren fanget, og spørgsmålet bliver den drivkraft, der flytter læseren fra tekstens indledning til dens afslutning. Det er så effektiv en strategi, at journalisten Tom French har defineret den og givet den et navn.

Spørgsmålet er din teksts motor.

Starter du den motor på den rigtige måde, kan du være sikker på, at din tekst kommer til at køre, og din læser kører med. Det gælder uanset, om du skriver skønlitteratur, faglitteratur eller tekster online. Hvis du bygger din tekst op omkring et spørgsmål, så har du skabt en rød tråd, der giver mening både for læseren og for dig selv. Du vil altid have noget, som du kan vende tilbage til. Hvad er svaret på spørgsmålet? Hvordan skal spørgsmålet besvares?

Tekstens motor er ikke det samme som dens tema

Motoren er det, der driver din tekst frem, men det er ikke nødvendigvis det, der er dens tema. Måske skriver du en fortælling om et ungt par, hvor pigen kommer fra en etnisk dansk familie, mens den unge mand kommer fra en afghansk indvandrerfamilie. Tekstens motor er spørgsmålet, om det unge par får hinanden til sidst, mens dens tema er religion og de fordomme og sociale skel, som religionen fører med sig.

Det kan også være, du skriver en tekst, hvor motoren er spørgsmålet om, hvordan læseren konkret skal forholde sig til EU’s nye GDPR-lovgivning. Temaet er beskyttelse af private oplysninger online.

Således kan et godt spørgsmål, som du bygger din tekst op omkring bidrage til at belyse temaet i din tekst på den bedst mulige måde. Spørgsmålet og temaet er to forskellige ting, men du kan få dem til at gå hånd i hånd.

5 måder, du kan arbejde med spørgsmål som drivkraft på

1) Start med at kigge på en tekst, du allerede har skrevet. Hvad er dens motor? Kan du identificere det spørgsmål, som teksten er bygget op omkring? Hvis ikke, hvordan kan du så gøre mere for at få den motor tydeligere frem?

2) Find en historie, som du synes er interessant. Om det er en film, et afsnit af en serie på Netflix eller en roman, er ikke det afgørende. Det afgørende er, at du finder frem til motoren i den historie, som du synes er interessant. Hvad er spørgsmålet? Hvad er svaret? Hvordan kommer historien frem til svaret?

3) Tag din notesbog og skriv en liste med 10 spørgsmål, som du godt kunne tænke dig at få svar på. Vælg det af de 10 spørgsmål, som du allerhelst vil have svar på. Skriv en tekst om det.

4) Nogle tekster mangler simpelthen en god motor. Find en avis og læs den grundigt igennem. Hvilke artikler mangler en god motor? Hvad kunne være gjort anderledes?

5) Prøv at skrive en e-mail i en arbejdsmæssig sammenhæng, hvor du indleder mailen med et spørgsmål. Overvej, hvad det gør ved kvaliteten af din e-mail, og især hvad det gør ved din modtagers reaktion på det, du har skrevet.

Husk, at du skal svare på spørgsmålet

At bygge din tekst op omkring et spørgsmål, er en meget effektiv strategi, hvis du vil vække din læsers nysgerrighed. Imidlertid en advarsel her til sidst:

Hvis du lader et spørgsmål være motoren i din tekst, så skal du huske at svare på det spørgsmål!

Lad der ikke være nogle huller tilbage, når du besvarer spørgsmålet, heller ikke hvis der er underspørgsmål eller sidehistorier, der knytter sig til det. Forsømmer du at give læserne svarene, så går motoren i stå. Formår du derimod at svare fyldestgørende på spørgsmålet, så kommer din motor – og dermed din tekst – til at spinde som en kat. Det vil dine læsere sætte pris på, og de vil få lyst til at læse mere af det, du har skrevet.

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar