Amatør eller professionel

Af | 2018-11-15T10:54:49+01:00 15. november 2018|Kategorier: Inspiration, Research, Skrivevaner|Tags: , , |0 Kommentarer

I sidste uge så vi på den ene af de to vigtigste forudsætninger for, at du lykkes med at blive forfatter: At du kender dit hvorfor og dermed har en god grund, der motiverer dig til at lægge de timer og kræfter og i det, der skal til for at blive forfatter.

Den anden forudsætning handler om måden, du skriver og arbejder med din bog på. Det er et spørgsmål, om du vælger at være amatør eller professionel.

Da jeg selv blev professionel

I 2005 sagde jeg for første gang et job op for at få tid til at skrive en bog (jeg gjorde det igen i 2014, da livet havde ændret sig, og mine muligheder for at blive forfatter havde forbedret sig). Jeg gav mig til at skrive en roman, der hed Karachi, som var baseret på nogle oplevelser, jeg få år tidligere havde haft som rygsækrejsende i Indien.

I store træk var det en temmelig middelmådig roman, hvor det ikke var til at se forskel på forfatter og fortæller. Efterfølgende var bogen da heller ikke noget, forlagene viste bare den mindste interesse for, men det er heller ikke pointen. Pointen er, at Karachi var den første bog, jeg skrev færdig. Jeg stod op hver morgen, satte mig til skrivebordet i min ramponerede lejlighed på Amagerbrogade og arbejdede med manuskriptet. Det gjorde jeg også selvom, det så vanskeligt eller håbløst ud. Den morgen i november 2005 hvor jeg skrev de sidste 18 sider i et enkelt hug, husker jeg stadig som et af de vigtigste øjeblikke i mit liv som forfatter.

Det var det øjeblik, hvor jeg blev professionel. 2005 var det år, hvor jeg lærte betydningen af at arbejde konsistent med et skriveprojekt og gøre det færdigt. Udgivelse eller ej, så var det en enormt vigtig lektie at lære.

Amatør eller professionel

Når du har dit hvorfor, din gode grund til at skrive din bog, så er dit næste skridt at arbejde med bogen på en måde, der sikrer, at du får den færdig. Her kan du vælge amatørens eller den professionelles vej.

Amatøren skriver, når hun har lyst. Når hun mærker, at ”inspirationen” er der, når designerkoppen er fyldt med luksuskaffe med cremet mælkeskum, og hun er blevet med færdig med den seneste sæson af yndlingsserien på Netflix.

Den professionelle skriver hver dag, lige meget hvad. Hun drikker filterkaffe, og hun har sagt sit abonnement på Netflix op, fordi det betyder mere for hende at skrevet bogen færdig.

Det, der er spørgsmålet er, om du vil være amatør eller professionel?

5 principper for at blive professionel

I virkeligheden er der ikke så meget, der skal til, hvis du ønsker at blive professionel forfatter. Det handler ikke om, at du skal købe en ny computer, tage på et dyrt skrivekursus eller isolere dig på en ødegård i Sverige for at skrive din bog færdig. Det handler om dine vaner, din måde at arbejde på og din evne til at fokusere på det, der er vigtigt. Holder du dig til disse 5 principper, har du alle forudsætninger for at komme til at arbejde professionelt med din bog.

1)Mød op hver dag

Sæt dig til skrivebordet hver dag. Åbn dit dokument i Word, luk ned for alle apps og vinduer på din computer og SKRIV. Om det så kun er en enkelt sætning, du får skrevet, og den sætning er noget lort, så skriv den. Bliv siddende, mød op hver dag. Det er den professionelle forfatters vigtigste kendetegn.

2) Blokér din tid

Og når du så sidder der hver dag, om det så kun er i 20 minutter, så luk alt andet ude. Sørg for at det at skrive, er det eneste du gør, i den tid du er mødt op. Blokér for alle andre distraktioner og forstyrrelser, gem din telefon væk og gør kun denne ene ting: At skrive!

3) Læs andres arbejde

Professionelle forfattere plagierer ikke, men de lader sig altid inspirere af hinanden. Læs andres bøger og overvej, hvad du kan lære af dem i forhold til komposition, sprog og klarhed i manuskriptet.

4) Lær din læser at kende

Selv ikke J.K. Rowling skriver til alle. Det er faktisk ikke alle mennesker i hele verden, der har lyst til at læse om troldmandsskoler og magiske verdener. Brug tid på at overveje, hvem din ideelle læser er, og hvordan du bedst rammer denne læsers ønsker og behov. En blog, et nyhedsbrev eller en forfatterside på Facebook er tre gode værktøjer til at starte en dialog med dine potentielle læsere (for mig har denne mailingliste på 20skridt.dk været uvurderlig for retningen i mit forfatterskab), men du kan også finde god inspiration i denne nyudgivne rapport.

5) Rediger hårdt

Det er en svær øvelse, men en del af dit arbejde som professionel forfatter er at redigere dine tekster hårdt. Få luget ud i gentagelser, inkonsistente sætninger, tillægsord, klicheer, grammatiske fejl og alt det vrøvl, der ofte er en (naturlig) del af et første udkast til et manuskript. Tommelfingerreglen? Anden version af dit manuskript skal være mindst 20 % kortere end den første version.

Din vigtigste beslutning som skribent

Om du vil arbejde som amatør eller professionel, er helt op til dig. Der er ikke nogen, der kan tage beslutningen for dig, og der er ikke nogen, der kommer til at gøre arbejdet for dig. Er du stadig i tvivl, kan jeg varmt anbefale bogen Turning Pro af forfatteren Steven Pressfield. Det er en lille bog, men den er fuld af guldkorn om livet som forfatter eller kunstner.

Det er ikke kompliceret at blive professionel. Du kan begynde i dag, hvis du vil. Men det er svært at blive ved med det. Amatørens vej er langt lettere, og den vil ofte være mere behagelig for dig. Men hvis du virkelig gerne vil være forfatter og se din bog blive udgivet, så er det den forkerte vej. Så kan det gøre hele forskellen for dig at vælge den professionelle vej.

Tilbud på Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Saxo har denne weekend et fantastisk godt tilbud på e-bogs-versionen af min bog om slow living. Du kan købe den for 97 kroner – det er rundt regnet en tredjedel af, hvad en indkøbstur i Netto plejer at koste. Det er ikke så meget for et nyt perspektiv på begrebet tid og en konkret opskrift på et langsommere, men mere meningsfuldt liv.

KØB BOGEN FOR 97,-

 

 

Slow living

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar