6 spørgsmål, du altid skal stille dig selv, før du skriver

Af | 2018-02-05T11:17:36+01:00 5. februar 2018|Kategorier: Skrivevaner, Sprog, Udgivelse og markedsføring|Tags: , , |0 Kommentarer

Forfatteren Colum McCann har skrevet en af de bedste bøger om skrivehåndværket. Den hedder breve til en ung forfatter, og i modsætning til mange andre bøger om at skrive, er den ikke fuld af mere eller mindre ubehjælpsomme skriveøvelser, som læseren alligevel aldrig får taget sig sammen til at få gennemført. Til gengæld er det en bog, der er fuld af gode betragtninger om det at skrive, om tekster og om tilværelsen som forfatter. Den er inspirerende og samtidig skrevet i et prisværdigt kort, klart og konkret sprog.

Colum McCann henvender sig primært til dem, der skriver fiktionstekster, men alle der har en skriveopgave foran sig, kan få glæde af hans bog. Et af hans gode forslag er, at man stiller sig selv en række hv-spørgsmål, inden man sætter sig ned for at skrive sin tekst.

Det er en rigtig god idé at følge Colum McCanns forslag. At gøre det klart for sig selv, hvad det er man skriver om, og hvilken historie det er, man ønsker at fortælle, er en stor hjælp, når man skal skrive. Det hjælper en til fokus og retning, og så er der altid noget at gribe tilbage til, hvis man går i stå. Så at sige har man fået en kogebogsopskrift på sin historie, som man kan følge, når man skal hive sin tekst i land.

De 6 gode spørgsmål

Herunder får du – med udgangspunkt i Colum McCanns bog – en række konkrete spørgsmål, du kan stille, inden du sætter dig ned for at skrive. Jeg foreslår, at du noterer spørgsmålene i en notesbog og skriver svarene ned på hver enkelt spørgsmål. Vi samler ofte tankerne bedre, når vi slukker skærmene og i stedet sætter en pen til papiret. Når du har skrevet dine svar ned i notesbogen og tænkt dem grundigt igennem, kan du åbne din computer og begynde at skrive.

Spørgsmålene er rettet mod dig, der skal i gang med at skrive en fiktionstekst som en roman eller en novelle. Skal du derimod skrive nonfiktion (et essay, en artikel, en blogpost eller som jeg ofte gør det, en fagbog), så prøv at skifte ordet historien ud med ordet emnet eller formuleringen om emnet.

Hvem fortæller historien?

Hvad sker der i historien? Det er det, vi også kalder for plottet, i nonfiktion kunne vi kalde det for strukturen.

Hvornår fortæller de historien? Fra hvilket punkt i tiden fortælles den?

Hvor fortæller de historien fra? Hvor befinder den eller de personer, der fortæller historien sig henne? Kan du beskrive det, som Colum McCann kalder for fortællestedets geografi?

Hvordan hænger det sammen med det, der er gået forud?

Hvorfor fortæller fortælleren historien? Alle har en grund til at fortælle en historie eller til at skrive om et emne, men hvad er den specifikke grund til det? Hvorfor er historien så vigtig, at den bare ud?

Nogle gange vil du kunne skrive dine svar på disse spørgsmål ned på mindre end en time, mens det andre gange kommer til at tage længere tid. Det sidste er især tilfældet, hvis dette er de første spæde skridt på den lange vandretur mod en roman. Uanset, om det er det ene eller det andet, du ønsker at skrive, så gør du dig selv en tjeneste, hvis du tager dig tiden til at besvare disse spørgsmål. De vil gøre din endelige tekst bedre.

Du kan se mere om Colum McCanns Breve til en ung forfatter her.

Har du et skriveprojekt, du vil have hjælp til?

Af og til har en skriveidé brug for et par startkabler, der kan få ideen til at køre. Eller måske har du brug for at få gjort en god tekst, du har skrevet, til en fremragende tekst. Jeg hjælper med at få mange typer skriveprojekter sikkert i havn, og du er velkommen til at tage et kig på mine ydelser.

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar