5 ting, jeg ville sige, hvis vi drak en kop kaffe sammen

Af | 2019-02-10T15:33:38+01:00 10. februar 2019|Kategorier: Inspiration, Research, Skrivevaner|Tags: , , |0 Kommentarer

Nu mødes vi jo mest her gennem Søndagsposten, men det er et sjovt tankeeksperiment at tænke på, hvad vi ville sige til hinanden, hvis vi på et tidspunkt mødtes på en hyggelig café, drak en kop kaffe sammen og talte om det at skrive.

Jeg tror, at jeg ville sige noget i retning af det her:

1) At skrive er noget af det bedste, du kan foretage dig

Det er ikke alene dybt tilfredsstillende at skrive, men det hjælper os også til at få vores tanker på plads og reflektere over tilværelsen. Det er som om, at vi tænker bedre, når vi sætter ordene sammen og får dem ned på papiret.

2) Konsistens er afgørende

Mange drømmer om at skrive, måske endda leve af det. Der er også mange, der er gode til det, ligesom mange er dygtige til at få ideer. Dem, der imidlertid klarer sig, dem, der lykkes som skribenter er dem, der bliver ved. Dem, der skriver på de dage, hvor regnen slår tungt mod ruden, hvor man hakker i sætningerne, og der ikke er så meget som en enkelt læser i sigte. Det handler om at skrive hver dag, så lykkes man til sidst.

3) Skriv med udgangspunkt i dine interesser og værdier

Lad være med at lave dig selv om, lad være med at tage en skribent-maske på. I årenes løb er der mange, der har sagt til mig, at jeg burde skrive en krimi, fordi det er den genre, der sælger bedst. Imidlertid kan jeg ikke lide krimier, og genren siger mig ikke noget. Det, jeg skrev, ville aldrig blive ægte, og det gennemskuer læserne selvfølgelig. Måske ændrer det sig med tiden, men lige nu er det sådan, jeg har det.

Hvis vi drak kaffe sammen, ville jeg spørge dig, hvad dine interesser og værdier var, og hvordan man kan mærke dem i det, du skriver.

4) Store projekter kan splittes op i mindre dele

Det er tit overskueligt at stå med et skriveprojekt, der både kræver research, mange siders skrivearbejde, efterfølgende redigering og et afsluttende (hårdt) benarbejde for at få projektet på skinner og sendt ud i verden. I de tilfælde er det en god idé at splitte projektet op i en række mindre enkeltdele og fokusere 100 % på at gøre en enkeltdel færdig ad gangen. På den måde oplever man fremdrift, skaber resultater og får blod på tanden.

5) Processen afgør, om produktet er godt

Fordi snakken var så god, ville jeg spørge dig, om jeg ikke skulle gå op i baren og bestille en kop kaffe mere. Når jeg så kom tilbage, ville jeg tale om sammenhængen mellem produkt og proces. Det ville jeg gøre, fordi jeg er overbevist om, at hvis din skriveproces er god, så bliver dit produkt også godt. Vi kunne derfor tale om, hvordan vores respektive skriveprocesser er, og hvad man kan gøre for at sikre en god proces. Jeg ville sige, at det var sindssygt vigtigt at være fri af distraktioner, ikke mindst de digitale, og jeg ville tilføje, at det betyder meget, at man har en plan, inden man begynder at skrive.

Hvad ville du spørge om?

Hvis vi ikke mødes til en kop kaffe, er du altid velkommen til at skrive til mig med et spørgsmål om dine skriveprojekter. Derudover kan du finde rigtig meget inspiration på min blog, hvor der er en lang række tekster om skrivehåndværket. God skrive- og læselyst.

Du kan låne bogen om Slow living på e-reolen

Som den eneste af mine bøger er Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening tilgængelig på de offentlige bibliotekers e-bogs udlån, e-reolen. Ifølge anmelderne er ”de mange konkrete tips og råd til en langsom hverdag med fordybelse” bogens styrke. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og en helt konkret opskrift på, hvordan du kan sænke tempoet og leve et liv med tid til det, der betyder noget for dig, for eksempel at skrive. Du kan låne e-bogs-versionen helt gratis ved at benytte dette link eller ved at trykke på knappen herunder.

LÅN SLOW LIVING – SÆNK TEMPOET OG LEV ET LIV MED MENING

 

Slow living

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar