3 tips til at strukturere dine tekster

Af | 2021-09-04T09:45:18+02:00 4. september 2021|Kategorier: Inspiration, Skrivevaner, Sprog|Tags: , , |0 Kommentarer

Du har masser af ideer til det, du gerne vil skrive. Du er i stand til at sætte dig ned og skrive løs, side efter side. Du er fuld af inspiration og skrivelyst. Du skriver bare derudad.

Det er alt sammen godt. Inspiration er vigtig. Begejstring er vigtig. Først og fremmest skriver du, fordi du kan lide det – og måske fordi du gennem dine tekster gør en positiv forskel i andres liv.

Men hvordan får du hold på ideerne? Hvordan skaber du struktur i dine tekster? Det får du tre ideer til her.

1) Formulér din tekst i en enkelt sætning

Prøv at beskrive hele din tekst – også hvis det er en roman på 400 sider – i en enkelt sætning. Det holder dig på sporet, så du fokuserer på det vigtigste. Se et eksempel her.

Det er en fortælling om en forældreløs dreng, der bliver optaget på en troldmandsskole, hvor han får gode venner, og sammen med dem kæmper han mod mørke kræfter.

Det er de syv Harry Potter-bøger (og otte film) kogt ned til en enkelt sætning. Når du inden, du sætter til tastaturet på denne måde kondenserer din tekst, så ved du også, hvilke ideer du skal prioritere, og hvilke der ikke er væsentlige for såvel din tekst som din læser.

2) En simpel disposition med bullet points

Når jeg planlægger en tekst, gør jeg ofte det, at jeg først skriver overskrifter og derefter en række underpunkter med ideer til indhold til hver overskrift. Det kan se sådan ud.

Der vil som regel være mere end tre overskrifter, og er du i gang med en bog, kan du kalde dem ”kapitel” i stedet. Det er en simpel, men effektiv måde at strukturere din tekst på. Jeg oplever også, at selve skrivearbejdet glider nemmere, fordi ideerne er kommet ned i en overskuelig form, der gør dem lette at arbejde med.

3) Gør dine afsnit kortere

Lange, gnidrede sider med massive stykker af tekst er uoverskuelige for læseren, men også svære at have med at gøre for forfatteren. Overblikket ryger, og tomgang opstår.

Gå en anden vej. Skab luft i den tekst. Gør det til en vane, at dine afsnit i udgangspunktet ikke består af mere end 3-5 sætninger. Derefter handler det om frisk luft, mellemrum og nye linjer. Dermed er din læser med, og du har plads til og overblik over dine ideer.

Det er selvfølgelig okay at variere en gang imellem, og husk at simpelt udseende tekster med korte afsnit og god luft, sagtens kan indeholde avancerede ideer og smukt sprog. Der er ingen modsætning.

Det er vigtigt at strukturere dine tekster

Begejstring er godt, men kan du få din inspiration og passion til at gå hånd i hånd med en styrker fokus på at strukturere dine tekster, er du godt på vej. Du kan starte med de tre tips herover.

Spar 200 kroner på Skriv en bog

Skriv en bog er et forløb, hvor du både får et online-kursus, der dækker hele processen fra idé til udgivelse, og personlig coaching med to samtaler og to videoer, der kun handler om dig og din bog. Forfatter Helle Sommer der tog forløbet, da hun skrev sin første bog, siger om Skriv en bog.

”Online kurset gav mig den perfekte ramme til skabelsen af min første bog.
Ole har hele vejen igennem været en god støtte og virkelig hjælpsom.

Jeg valgte at bruge den medfølgende session da bogen var skrevet færdig.
Ole delte åbent af sine erfaringer, da jeg bad om hjælp til alt det der har med udgivelsen at gøre.

Jeg har fået virkelig meget for pengene, og kan varmt anbefale online-kurset”.

– Helle Sommer, Coach og forfatter, https://www.hellesommer.dk/.

Normalprisen er 1.750, men du kan i dag spare 200 kroner ved at gøre sådan her;

Så er du i gang med det samme. Du har adgang til kursusmaterialet 24 timer i døgnet, 365 dage om året, på alle dine enheder, og du får samtidig coachingsamtaler og videoer. Se det hele, læs flere testimonials lige her.

Start i dag og spar 200 kroner

Læs de seneste skrivetips

  • Skrive kraftfuldt

3 ideer til at skrive kraftfuldt

18. september 2021|0 Comments

Du kan have de allerbedste intentioner. De mest fremragende ideer til det du gerne vil skrive. Den stærkeste motivation for at skrive tekster der gør en positiv forskel for dine læsere. Men hvis du ikke

  • Skrive mere

3 tips til at skrive mere

10. september 2021|0 Comments

Det er ikke kvantiteten, men kvaliteten der er det vigtige. Det handler ikke om størrelsen. Lidt men godt er bedst. Du kender utvivlsomt disse udsagn. De er selvfølgelig ikke forkerte, og som skribent skal du

  • Strukturere dine tekster

3 tips til at strukturere dine tekster

4. september 2021|0 Comments

Du har masser af ideer til det, du gerne vil skrive. Du er i stand til at sætte dig ned og skrive løs, side efter side. Du er fuld af inspiration og skrivelyst. Du skriver

  • Beskrive personer og steder

3 tips til at beskrive mennesker og steder

24. august 2021|0 Comments

Du har sikkert hørt det her, meget gængse skrivetip: Don’t tell it. Show it. Det er jo grundlæggende rigtigt. Det er bedre at vise læserne tingene end at stoppe det hele ned i halsen på

  • Skrivehåndværket

De 3 bedste bøger om skrivehåndværket

18. august 2021|0 Comments

Der er et meget udbredt råd til alle os, der gerne vil blive bedre til at skrive: Skriv en masse. Læs en masse! Det er også et godt råd. Jo mere vi læser, jo mere

  • Skriverytme

3 tips til en bedre skriverytme

7. august 2021|0 Comments

Måske kender du noget i retning af det her? Du har en god idé til noget, du gerne vil skrive. Måske er det en artikel, et essay, en fagbog eller en spændende roman. Du starter

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar