3 tips til at skrive mere

Af | 2021-09-10T13:16:12+02:00 10. september 2021|Kategorier: Ikke-kategoriseret|0 Kommentarer

Det er ikke kvantiteten, men kvaliteten der er det vigtige. Det handler ikke om størrelsen. Lidt men godt er bedst.

Du kender utvivlsomt disse udsagn. De er selvfølgelig ikke forkerte, og som skribent skal du selvfølgelig ikke stile efter at levere dårlig kvalitet, men når det gælder dit skrivearbejde, er der god grund til at nuancere dem. Især hvis du har et større skriveprojekt, som at skrive en bog, et speciale på dit studie eller en rapport til dit arbejde, så betyder kvantiteten faktisk noget. Hvor meget du skriver, er afgørende for, om du ikke bare bliver færdig, men også for hvordan du oplever processen undervejs.

Hånden på hjertet: Hvornår har du det bedst i dit skrivearbejde? Når ord, sætninger og afsnit flyder let fra dine hænder, eller når du er frustreret over alt det, du mangler at skrive?

Derfor får du i dag tre enkle tips til at få skrevet mere.

1) Skriv på samme tidspunkt hver dag – helst om morgenen

Dette tip er den sikreste vej til at få mere skrivearbejde fra hånden. Hav et fast, dagligt skrivetidspunkt, om det så kun er en halv time hver dag. For mig personligt – og for mange andre forfattere – fungerer det bedst om morgenen. Her er du ikke blevet stresset og frustreret over alle de mange indtryk, der møder dig i løbet af din dag. Hjernen er klar, omgivelserne er rolige og du bliver ikke forstyrret. Tænk på, hvor meget du vil få skrevet set over et helt år, hvis du gør det til en fast rutine at skrive hver morgen.

2) Research

Dit skrivearbejde er ligesom en bil. Hvis den ikke har fået benzin eller er tilstrækkeligt opladt med strøm (hvis det er en elbil), så kan den ikke køre. Din research er din benzin. Det er den opladning, du har brug for, hvis du vil sætte strøm til dine tekster.

For mig er der to typer research. Der er dels den mere faktuelle. Skal jeg til min blog om slow living og simple living skrive en artikel om, hvordan andre arbejder med disse livsstile, så læser eller lytter jeg til det, jeg har brug for, inden jeg skriver. Mine indtryk samler jeg i en håndskrevet notesbog og i programmet Evernote, der fungerer, som min researchhjerne. På den måde er jeg sikker på, at der er benzin i min skrivetank.

Den anden type research er mere den, der giver inspiration i bred forstand. Her læser jeg små og store værker, som jeg finder spændende, fascinerende eller bare knaldgode. Jeg kan måske ikke bruge dem direkte i mine tekster, som jeg kan det med den faktuelle research, men de giver mig lyst til at skrive. Den lyst er en vigtig del af opladningen.

3) Skriv som du taler (stort set)

Der er mange, der har en tendens til at overtænke eller overkomplicere deres skrivearbejde. De synes, at sproget skal være finere, ordene mere avancerede. De går efter de formfuldendte sætninger og længere, sindigt konstruerede afsnit.

Drop det. Hvis du vil have flere sætninger ned på papiret, så gør det simpelt. Skriv i store træk som du taler og skriv i et almindeligt og naturligt dansk. Det sikrer også, at din læser faktisk forstår, hvad du mener. Så kan du med dette udgangspunkt variere og kaste dig ud i poetiseringer, der hvor det giver mening i teksten.

Det gode, der sker

Ved at følge disse tre enkle tips er du allerede godt på vej til at skrive mere og hurtigere. Det er en gevinst i sig selv, men der er også en sidegevinst.

Du bliver bedre til at skrive.

Det er ret enkelt. Jo flere ord, sætninger og afsnit du skriver jo mere trænet en skribent bliver du. Jo mere trænet en skribent du er, jo bedre tekster vil du skrive. Du kan begynde i dag.

Mere inspiration: Forfatterens værktøjer

I denne gratis artikel får du et kig ind bag facaden i mit eget skriveværksted. Du lærer, hvilke værktøjer, jeg bruger, og hvad de gør af gode ting for mig. Du finder artiklen her.

SE DE BEDSTE VÆRKTØJER

Læs de seneste artikler

  • Skrive kraftfuldt

3 ideer til at skrive kraftfuldt

18. september 2021|0 Comments

Du kan have de allerbedste intentioner. De mest fremragende ideer til det du gerne vil skrive. Den stærkeste motivation for at skrive tekster der gør en positiv forskel for dine læsere. Men hvis du ikke

  • Skrive mere

3 tips til at skrive mere

10. september 2021|0 Comments

Det er ikke kvantiteten, men kvaliteten der er det vigtige. Det handler ikke om størrelsen. Lidt men godt er bedst. Du kender utvivlsomt disse udsagn. De er selvfølgelig ikke forkerte, og som skribent skal du

  • Strukturere dine tekster

3 tips til at strukturere dine tekster

4. september 2021|0 Comments

Du har masser af ideer til det, du gerne vil skrive. Du er i stand til at sætte dig ned og skrive løs, side efter side. Du er fuld af inspiration og skrivelyst. Du skriver

  • Beskrive personer og steder

3 tips til at beskrive mennesker og steder

24. august 2021|0 Comments

Du har sikkert hørt det her, meget gængse skrivetip: Don’t tell it. Show it. Det er jo grundlæggende rigtigt. Det er bedre at vise læserne tingene end at stoppe det hele ned i halsen på

  • Skrivehåndværket

De 3 bedste bøger om skrivehåndværket

18. august 2021|0 Comments

Der er et meget udbredt råd til alle os, der gerne vil blive bedre til at skrive: Skriv en masse. Læs en masse! Det er også et godt råd. Jo mere vi læser, jo mere

  • Skriverytme

3 tips til en bedre skriverytme

7. august 2021|0 Comments

Måske kender du noget i retning af det her? Du har en god idé til noget, du gerne vil skrive. Måske er det en artikel, et essay, en fagbog eller en spændende roman. Du starter

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar