3 tips til at redigere din tekst

Af | 2021-11-26T10:48:48+01:00 26. november 2021|Kategorier: Inspiration, Skrivevaner, Sprog|Tags: , , |0 Kommentarer

Hvis du har det ligesom mig, så har du måske den der følelse af at være færdig, når du har sat det sidste punktum i en tekst, du har skrevet.

Det er en god følelse, men den fortæller ikke hele historien. Der er nemlig stadig et stykke arbejde, der skal gøres, før du kan sende din tekst ud i verden. Du skal redigere den.

Kvalitetsforskellen på en redigeret og en uredigeret tekst er enorm. Derfor er det en del af skriveprocessen, du skal tage alvorligt. Selv er jeg ikke helt vild med den, men jeg anerkender, at den er en vigtig del af mit arbejde som forfatter og blogger. Ved større projekter, som trykte bøger, har jeg haft redaktører og korrekturlæsere koblet på, men i det daglige arbejde redigerer jeg selv. Det gælder også den tekst, du læser lige nu.

Redigeringsprocessen i 4 enkle trin

Når jeg skal redigere en tekst, følger jeg som regel denne proces.

  • Jeg lader teksten køle af, så jeg får lidt afstand til den, nogle timer eller et par dage.
  • Jeg læser teksten højt for mig selv. Det er virkelig overraskende, hvor mange uklare sætninger og fejl, jeg finder ved at gøre det.
  • Jeg printer teksten ud, tager en rød kuglepen, sætter mig i en god stol med et krus kaffe, streger ud og tilføjer. Det er en god idé at printe med brede margener og dobbelt linjeafstand, for så er der plads til at notere i hånden.
  • Jeg sætter mig til computeren og føjer rettelserne ind i dokumentet.

Afhængigt af opgaven kan jeg bytte rundt på punkt 2 og 3, ligesom det kan være en god idé at køre processen to gange. Det gør jeg dog sjældent, men find med dette udgangspunkt den proces, der fungerer bedst for dig.

Herefter er der især tre ting, du skal være opmærksom på.

1) Skær det overflødige fra

Der er én ting, der ligger fuldstændig fast, når jeg redigerer en tekst. Den fylder altid mindre, når redigeringsarbejdet er færdigt. Sætninger og oplysninger, der ikke er nødvendige, og som ikke skaber fremdrift i din tekst skal væk. Her må du gerne være hård.

Nogle forfattere stiler efter at skære en vis procentdel, fx 30 % fra. Dvs. at en tekst på 1.000 ord fylder 700 ord, når du har redigeret den. Jeg mener ikke tallet er altafgørende, men jeg er helt overbevist om, at din tekst står klarere og dine budskaber tydeligere, hvis du skærer fra.

2) Vær hård over for vagt sprog

Der kan være noget sympatisk over forsigtighed, men det virker sjældent godt på skrift. Ryd ord som ”måske” og udtryk som ”eventuelt” og ”man kan forestille sig” ud af din tekst. Vær en autoritet når du skriver.

Det gælder også ”synsninger”, som der er alt for mange af i alt for mange danske tekster. Du skal ikke synes, du skal mene. Det er bedre at være klar, tydelig og markere over for din læser, at du tror på og mener det, du skriver.

3) Få gentagelser væk

Inden jeg blev forfatter og foredragsholder på fuld tid, var jeg i en årrække dansklærer på ungdomsuddannelserne. Jeg har således rettet mange danske stile, og en af de mest udbredte fejl var elevernes tendens til gentagelser.

Der er to typer gentagelser. Der er de indholdsmæssige – dem, hvor du kommer til at skrive det samme eller give din læser de samme oplysninger mere end én gang. De skal luges ud. Så er der de sproglige gentagelser. Det er for eksempel, når fire sætninger i træk begynder med ord som ”jeg”, ”han” eller ”der.” Det bliver kedeligt at læse. Ret det til, så du sikrer, at din tekst er levende med varierede sætninger.

Fra god tekst til fremragende tekst

Endelig er der selvfølgelig grammatik og stavning. Stavekontrollen i Word og lignende skriveprogrammer, bliver hele tiden bedre, men lad være med at stole 100 % på software. Gå til sidst din tekst igennem med en tættekam og slå op på ordnet.dk eller sproget.dk, hvis du er i tvivl.

Ved at følge disse retningslinjer gør du din gode tekst til en fantastisk tekst. God skrivelyst og ikke mindst god redigeringslyst.

Mere inspiration om det gode sprog

På min blog med skrivetips er de enkelte artikler inddelt i kategorier. Hvis du vil have flere ideer til at arbejde med det gode sprog, så kan du hoppe direkte til kategorien sprog. Det gør du ved at trykke her.

Læs mere

Læs de seneste artikler

  • Skrivevaner

5 ting, du skal undgå, når du bygger en skrivevane

17. december 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagsposten et stykke tid, så ved du, at jeg i høj grad tror på vaner som nøglen til det gode skrivearbejde. Det handler ikke om,

  • Skriverytme

30 inspirerende bogtitler, der giver dig lyst til at skrive

11. december 2021|0 Comments

Forleden kastede jeg mig ud i en ret sjov øvelse. Det var en af mine venner, der også er forfatter, der anbefalede mig den, og den er meget enkel at gå til. Faktisk kan du

  • Ole Ditlev Nielsen

Enkle tips til at slutte din tekst

3. december 2021|0 Comments

Der er masser af tips og ideer til, hvordan du kan indlede din tekst. Det handler om at fange læseren, starte med det vigtigste eller med engagerende storytelling og alle de andre råd, du sikkert

  • Redigere tekst

3 tips til at redigere din tekst

26. november 2021|0 Comments

Hvis du har det ligesom mig, så har du måske den der følelse af at være færdig, når du har sat det sidste punktum i en tekst, du har skrevet. Det er en god følelse,

  • Skrive om

10 ideer til hvad du kan skrive om

5. november 2021|0 Comments

Har du det sådan, at du gerne vil skrive, men er kommet i tvivl om, hvad du gerne vil skrive om? Det er helt normalt. Af og til løber man bare tør for ideer. Det

3 ideer til at stjæle som en kunstner

29. oktober 2021|0 Comments

I denne uge har jeg genlæst Austin Kleons lille, men inspirerende bog Steal Like an Artist. Den giver et skub til kreativiteten, lyst til at skrive og konkrete ideer til skrivearbejdet. Steal Like an Artist

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar