3 ideer til at stjæle som en kunstner

Af | 2021-10-29T11:14:46+02:00 29. oktober 2021|Kategorier: Inspiration, Research, Skrivevaner|Tags: , , |0 Kommentarer

I denne uge har jeg genlæst Austin Kleons lille, men inspirerende bog Steal Like an Artist. Den giver et skub til kreativiteten, lyst til at skrive og konkrete ideer til skrivearbejdet.

Steal Like an Artist hviler på den grundtanke, at den totalt originale tekst – eller det totalt originale kunstværk i det hele taget – ikke findes. Alle store forfattere har stjålet i et eller andet omfang. De hviler på en kultur, står på skuldrene af deres inspirationskilder og deres tekster er ikke opstået af den blå luft.

Som skribent må du selvfølgelig ikke plagiere andres arbejde, men du må gerne lade dig inspirere. Faktisk er det ifølge Kleon en virkelig god idé at gøre det. Der er mange gode ideer i Steal Like an Artist, men her får du tre helt konkrete tips, som du kan tage til dig.

1) Læs tekster af dem, der inspirerer dig

Den her er ret ligetil, men vigtig. Hvem og hvad kan du lide at læse? Hvilke tekster inspirerer dig, og hvorfor gør de det? Hvad kan du lære af dem?

Gør det til en vane at læse dine inspirationskilder hver dag. Det giver ammunition til dine skrivepistoler, og du bliver en bedre skribent af det.

2) Kopiér dine inspirationskilders livsstil

Prøv at gå bagom dine inspirationskilders livsstil. Uanset om de er nulevende eller afdøde så lav lidt research om dem. Hvornår stod de op, hvad spiste og drak de, og hvilke inspirationskilder trak de selv på? Hvornår på dagen udførte de deres skrivearbejde, og hvor skrev de henne? Ved et skrivebord derhjemme, på et værtshus eller når de var på rejse?

Kan du kopiere deres livsstil? Søren Kierkegaard drak for eksempel stærk kaffe med masser af sukker, før han skulle skrive, og han gik lange ture hver dag for at finde inspiration. Er du vild med Kierkegaard, kan du så gøre det samme for selv at blive inspireret og motiveret for at skrive?

3) Lav en taknemmelighedsfil

Det her er en af Kleons ideer, som jeg personligt har haft glæde af. Som skribent eller kunstner kommer der før eller siden et tidspunkt, hvor du stiller dit arbejde til skue for hele verden. Det kan være hårdt, for du kan blive udsat for kritik, negative anmeldelser og dumme kommentarer på de sociale medier.

Den type negativitet kan fylde meget, og tit fylder en negativ kommentar mere mentalt end 20 positive kommentarer. Det risikerer at gå ud over motivation og skrivelyst og for at imødegå det, foreslår Kleon, at du laver en anerkendelsesfil. Det er en fil, du har, hvor du gemmer alle positive kommentarer og opmuntrende bemærkninger, du har fået om dit skrivearbejde. Du kan gemme den i et gratis noteprogram som Evernote, så du kan tilgå den både på computer og telefon.

På regnvejrsdage, hvor du synes, at skrivearbejdet er op ad bakke, eller hvor du møder modstand, så tager du anerkendelsesfilen frem. Den vil løfte og inspirere dig, også selvom den består af noget, som andre har skrevet.

Enkle ideer med stor effekt

De tre ideer er ret enkle, og du kan sætte dem i gang allerede i dag. Det er absolut værd at gøre, for de kan både gøre dine tekster bedre (idé 1) din skrivetilværelse sjovere (idé 2) og give dig skriveselvtillid (idé 3). Du kan begynde med det samme.

Audiokursus: Skriv din livshistorie

  • Vil du efterlade et vigtigt spor til eftertiden?
  • Vil du forstå dig selv bedre?
  • Vil du fordybe dig i en meningsfuld og terapeutisk aktivitet?
  • Vil du hjælpe dine efterkommere med at forstå, hvor de kommer fra?
  • Vil du skrive en bog?

Så er du klar til at skrive din livshistorie.

Uanset, om du er 25, 55 eller 85 år, er det at skrive din livshistorie noget af det mest meningsfulde, du kan gøre. Du bliver klogere på dig selv, på verden og på det, du er rundet af. Samtidig giver du noget værdifuldt videre til dem, der følger efter dig.

Skriv din livshistorie er et audiokursus med syv grundige lydfiler, du kan lytte til igen og igen. Du får introduktionsvideo, tips og ideer samt printbare PDF-worksheets til hver lektion. Du får livsvarig adgang til materialet for blot 245 kroner. Se mere her.

Beskrive mennesker og steder
SKRIV DIN LIVSHISTORIE FOR 245,-

Læs de seneste artikler

  • Skrivevaner

5 ting, du skal undgå, når du bygger en skrivevane

17. december 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagsposten et stykke tid, så ved du, at jeg i høj grad tror på vaner som nøglen til det gode skrivearbejde. Det handler ikke om,

  • Skriverytme

30 inspirerende bogtitler, der giver dig lyst til at skrive

11. december 2021|0 Comments

Forleden kastede jeg mig ud i en ret sjov øvelse. Det var en af mine venner, der også er forfatter, der anbefalede mig den, og den er meget enkel at gå til. Faktisk kan du

  • Ole Ditlev Nielsen

Enkle tips til at slutte din tekst

3. december 2021|0 Comments

Der er masser af tips og ideer til, hvordan du kan indlede din tekst. Det handler om at fange læseren, starte med det vigtigste eller med engagerende storytelling og alle de andre råd, du sikkert

  • Redigere tekst

3 tips til at redigere din tekst

26. november 2021|0 Comments

Hvis du har det ligesom mig, så har du måske den der følelse af at være færdig, når du har sat det sidste punktum i en tekst, du har skrevet. Det er en god følelse,

  • Skrive om

10 ideer til hvad du kan skrive om

5. november 2021|0 Comments

Har du det sådan, at du gerne vil skrive, men er kommet i tvivl om, hvad du gerne vil skrive om? Det er helt normalt. Af og til løber man bare tør for ideer. Det

3 ideer til at stjæle som en kunstner

29. oktober 2021|0 Comments

I denne uge har jeg genlæst Austin Kleons lille, men inspirerende bog Steal Like an Artist. Den giver et skub til kreativiteten, lyst til at skrive og konkrete ideer til skrivearbejdet. Steal Like an Artist

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar