3 ideer til at skrive kraftfuldt

Af | 2021-09-18T08:34:14+02:00 18. september 2021|Kategorier: Ikke-kategoriseret|Tags: , , |0 Kommentarer

Du kan have de allerbedste intentioner. De mest fremragende ideer til det du gerne vil skrive. Den stærkeste motivation for at skrive tekster der gør en positiv forskel for dine læsere.

Men hvis du ikke kan samle det hele i et sprog, der fanger din læser, så kan det alt sammen være lige meget. Så står din læser af.

Grammatik er én ting, stavning, tegnsætning, syntaks. Det er der regler for, og selvom de ikke nødvendigvis er nemme, så er det noget, man kan sætte sig ned og lære. Med mere træning og skriveerfaring kommer grammatikken til at sidde på rygraden.

Anderledes er det med det gode sprog. Det er ikke lige så nemt at sætte på formel. Ligesom musikalske mennesker har gehør, så handler det også om at have en fornemmelse for sprogets toneleje og rytme. Det kan du ikke altid sætte to streger under, som du kan det med de grammatiske regler.

Til gengæld er der principper for det gode sprog. De hjælper dig til at at skrive kraftfuldt. Her får du de tre vigtigste principper.

Skriv enkle sætninger og afsnit

Det kan være nemt at falde for fristelsen til at skrive formfuldendt, avanceret og langt. Du er dygtig til at skrive, så hvad der mere naturligt end at give den hele armen og vise, hvad du kan?

Der er noget andet, der ligger lige for, og det er at skrive kort og klart. Det gælder både dine sætninger og dine afsnit. Undgå lange sætninger med mange indskud og utallige kommaer. Sidder du med en meget lang sætning, så prøv at bryde den op i to-tre sætninger.

Undgå på samme måde alt for lange afsnit. De giver massive blokke af tekst, der er svære at overskue for både forfatter og læser. Lad din tommelfingerregel være, at dine afsnit består af 3-5 sætninger.

Vær så præcis som muligt

Prøv at se på dine sætning:

Marie var en sød kvinde.

Grammatisk er det en fin sætning, korrekt og nem at forstå. Men hvad vil det sige at være sød? Hvordan er man, når man er sød? Overvej i stedet at skrive.

Marie var den slags kvinde, der bagte en chokoladekage til dig, når du sagde, du havde haft en hård dag.

Det er specifikt, til at forstå og giver dig et godt indtryk af karakteren Marie. Skift dine tillægsord ud med denne type præcise beskrivelser.

Brug sammenligninger

Tænker du over, om din læser egentlig forstår det, du skriver? Altså, du forstår det jo helt sikkert selv, men det er ikke altid, at det vi selv tager for givet, er lige så selvfølgeligt for andre. Faktisk er det modsatte ret ofte tilfældet. Det gælder ikke mindst, når vi skriver.

Her kommer sammenligninger og metaforer ind i billedet. Du kan gøre dine pointer mere tydelige for din læser ved at benytte dig af sammenligninger. Se for eksempel dette eksempel, hvor forfatteren Langston Hughes med en enkel sammenligning forklarer et digts flygtige natur.

For digte er som regnbuer. De forsvinder hurtigt fra dig.

En regnbue, der er smuk, men som forsvinder hurtigt, er et godt billede på det flygtige og det, der ikke er permanent. Prøv at tænke i lignende billeder og sammenligninger, når du skriver. Det hjælper læseren til at forstå dine pointer.

Først skrive kraftfuldt -så variere

De tre principper herover er virkelig gode, og jeg kan ikke anbefale dem nok. Men de er ikke regler, der er mejslet i sten. Når du er fortrolig med dem, og har indarbejdet dem i dit skrivearbejde, så er det okay at variere. Du må gerne bryde principperne, når det giver mening i din tekst. Gør det sjældent og med omtanke, men gør det når du har behov for at skabe variation.

Gratis E-guide: Skriv en bog og få den udgivet

Hvordan går man fra idé til endelig udgivelse af en bog? Du kan hoppe og læse om, hvordan processen tager sig ud i denne gratis artikel.

Læs de seneste artikler

3 dårlige skrivetips, du IKKE skal følge

15. oktober 2021|0 Comments

Har du nogensinde prøvet at skrive ”writing tips,” ”writing advice” eller bare ”skrivetips” på Google? I så fald har du fast fuldtidsarbejde mange måneder frem. Der er tusinder og atter tusinder af artikler, blogs, YouTube-videoer

3 tips til metaforer

8. oktober 2021|0 Comments

En metafor er et sprogligt billede, hvor du bruger et konkret objekt som et billede på et andet, ofte mere abstrakt udtryk. Det hjælper din læser til bedre at forstå teksten og til at se

  • Skrive online

3 tips til at skrive online

1. oktober 2021|0 Comments

Engang var det at skrive noget med at samle et langt stykke tekst til en bog, som læseren til sidst fik i hånden. Eller måske var det at skrive til en papiravis, som rigtige mennesker

  • Skrive bedre

3 gratis sites, der får dig til at skrive bedre

25. september 2021|0 Comments

Der er mange faktorer, når du lykkes som skribent. Det handler om vedholdenhed og skriverytme. Et godt sprog og en fornemmelse for, hvad læserne interesserer sig for. Der er også noget med sprogøret og nok

  • Skrive kraftfuldt

3 ideer til at skrive kraftfuldt

18. september 2021|0 Comments

Du kan have de allerbedste intentioner. De mest fremragende ideer til det du gerne vil skrive. Den stærkeste motivation for at skrive tekster der gør en positiv forskel for dine læsere. Men hvis du ikke

  • Skrive mere

3 tips til at skrive mere

10. september 2021|0 Comments

Det er ikke kvantiteten, men kvaliteten der er det vigtige. Det handler ikke om størrelsen. Lidt men godt er bedst. Du kender utvivlsomt disse udsagn. De er selvfølgelig ikke forkerte, og som skribent skal du

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar