1000 ord om dagen

Af | 2018-02-12T14:08:21+01:00 12. februar 2018|Kategorier: Skrivevaner, Sprog|Tags: , |0 Kommentarer

Hvor meget, skal jeg skrive?

Det spørgsmål får jeg ofte fra dem, der gerne vil i gang med at skrive en bog eller gennemføre et andet større skriveprojekt.

Det er et godt spørgsmål – og også et vigtigt spørgsmål, fordi det rører ved noget helt afgørende, hvis du vil lykkes med det, du har sat dig for. Det er nemlig, som en af mine inspirationskilder for tiden forfatteren Colum McCann, ret så bramfrit har udtrykt det:

Forfattere skriver. De sig på deres flade og … skriver.

Colum McCann

Alt for mange, der gerne vil være forfattere, men som endnu ikke er forfattere, overser denne vigtige detalje:

Uanset om, du vil skrive romaner, digte, noveller, biografier, faglitteratur eller noget sjette, så handler det om, at du er i stand til at slå en vis legemsdel i sædet og skrive.

Derfor er et dagligt skrivemål en god idé

Det kan være svært at give et præcist svar på, hvor meget du skal skrive hver dag, for der er forskellige faser i et skriveprojekt. Der er idéudviklingen, synopsis, research, selve skriveprocessen og det møjsommelige, men vigtige arbejde med at redigere teksten. I en sådan proces virker det mest naturligt at skrive meget, når du er i selve skrivefasen, hvor du udformer din tekst med ord, sætninger, afsnit og kapitler, men til gengæld så skrive mindre i de andre faser.

Det giver mening at tænke sådan, men her vil jeg alligevel slå til lyd for, at du sætter dig et dagligt skrivemål uanset, hvilken skrivefase du befinder dig i. Det er der flere grunde til:

  • Når, du er forfatter, så er du i det for det lange løb. Det handler ikke bare om den enkelte tekst eller det enkelte manuskript. Det handler om, at du udvikler en skrivepraksis, som kommer dig til gode i det lange perspektiv.
  • Den eneste måde du bliver bedre til at skrive på er ved at skrive. Det er fuldstændig det samme princip, der har gjort Caroline Wozniacki til verdens bedste tennisspiller. Hun har trænet sin metier hver eneste dag i tyve år. Det bør du også gøre, hvis du har et ønske om at blive en god skribent.
  • Ved at have et dagligt skrivemål får du gjort det til en vane at skrive hver dag. Jo mere den vane ligger på din rygrad, jo mere vil den kunne bære dine skriveprojekter igennem i de perioder, hvor det er tungt, eller hvor du oplever modstand.

Når dit mål først er indarbejdet, så er det slet ikke noget, du vil tænke over. Du vil gøre det automatisk. Din skrivemuskel vil gradvis blive trænet op, så fingrene flyver hen over tastaturet, og du på de gode dage får arbejdet fra hånden og ofte også skrevet langt mere end det dit daglige mål tilsiger, du skal skrive. På de mindre gode dage vil det hjælpe dig til – mere slidsomt og langsomt – at få gjort det nødvendige arbejde.

1000 ord om dagen

Tilbage står så spørgsmålet om, hvor meget du skal skrive om dagen?

Min anbefaling – som jeg efter bedste evne selv følger i mit eget virke som forfatter – er, at du skriver 1000 ord om dagen. Det er ikke så meget, at det vil føles uoverskueligt, for det svarer typisk til at skrive to sider i et Word-dokument med en linjeafstand på 1,5 og 12 punkt-skrift, men det er nok til, at det vil gøre en enorm forskel for dig som forfatter og hurtigt gøre dig til en trænet skribent.

Romanen The Great Gatsby er på omkring 70.000 ord, de fleste af de fagbøger jeg har skrevet er landet i omegnen af 60.000 ord, og for tiden er mange forlag glade for at udgive kortromaner på 40.000 ord eller mindre.

Hold det op mod at du med 1000 ord om dagen vil komme til at skrive 365.000 ord om året. Hvad kan det ikke blive til?

1000 ord om dagen kan være mange ting

Når jeg i en årrække er lykkedes med at skrive 1000 ord om dagen, tror jeg, at det skyldes, at jeg på ingen måde er rigid i forhold til, hvad de 1000 ord skal være. Det er helt sikkert ikke noget, der alt sammen skal trykkes eller offentliggøres, men kan være et miks af mange ting:

  • Arbejde på et nyt manuskript til en bog.
  • En blogpost.
  • Notater i forbindelse med research til et skriveprojekt. Det kan både være notater i en notesbog eller i det geniale noteprogram Evernote.
  • Tekst til Visme– eller Power Point-præsentationer i forbindelse med foredrag eller skriveworkshops, jeg skal holde.
  • Notater med helt løse ideer til fremtidige skriveprojekter, som regel i min notesbog eller i Google Docs
  • Et udkast til en artikel, nyhedsbrev eller debatindlæg.

Kort sagt: Min fokus er alene på selve det at skrive. Fokus er ikke på, hvad det jeg skriver, skal bruges til. Det kommer på et senere tidspunkt. Nogle gange i hvert fald. Andre kommer det ikke. Det er også fint, for jeg ved, at jeg har gjort det vigtigste: at skrive.

Nogle dage går det hurtigere end andre (og med tiden vil du øge tempoet), men for de fleste tager det typisk en time tid at skrive 1000 ord. Denne blogpost fylder lige nu 862, 863, 864 ord, og jeg har været i gang i cirka 50 minutter, så det holder meget godt stik. Dvs. at dit regnestykke er noget i retning af:

Kan du afse en time om dagen til at skrive og derved skrive 365.000 ord – eller 5 X The Great Gatsby om året?

Valget er dit, men hvis du vil tage dig selv alvorligt som forfatter eller skribent, er det ikke noget svært valg.

Har du et skriveprojekt, du gerne vil have hjælp til?

Af og til har en skriveidé brug for et par startkabler, der kan få ideen til at køre. Eller måske har du brug for at få gjort en god tekst, du har skrevet, til en fremragende tekst. Jeg hjælper med at få mange typer skriveprojekter sikkert i havn, og du er velkommen til at tage et kig på mine ydelser.

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar