10 ting du kan gøre, når du er gået i stå

Af | 2019-01-31T08:26:10+01:00 31. januar 2019|Kategorier: Inspiration, Research, Skrivevaner|Tags: , , |0 Kommentarer

Kender du den her følelse? Du er i gang med et skriveprojekt. Det er vigtigt, du har en deadline, og du er egentlig kommet godt i gang med din tekst.

Så kommer du til et punkt, hvor … der ingenting sker!

Du stirrer på skærmen, men der er bare ikke flere ord. Du skriver en halv sætning, men synes den er sprogligt flad, eller den passer bare ikke til din tekst, så du sletter den igen. Du rejser dig, henter kaffe, sætter dig igen, men kommer ingen vegne. Du er gået i stå.

Det er normalt at være gået i stå

Vi kan kalde det skriveblokade eller manglende produktivitet. Det betyder ikke så meget, hvad vi kalder det. Det, der er vigtigt er, at vi for det første husker, at det er helt normalt, at vi før eller siden kommer til at befinde os i en situation, hvor vi bare har svært ved at få ord ned på papiret. Det gælder ikke mindst, når vi taler om større skriveprojekter.

Hvis vi ved, at der er tale om en helt normal situation, er det en hjælp for os. Det minder os om, at det ikke er os eller vores tekst, der er noget i vejen med. Vi står bare i en situation, som alle forfattere, essayister og journalister har befundet sig i før eller siden. De overvandt deres skriveblokader, og det kan vi også gøre. Vi kan sige til os selv, at det først og fremmest er en midlertidig situation. Det bliver ikke ved.

10 ting, du kan gøre, når du er gået i stå

Herunder får du 10 konkrete tips til, hvad du kan gøre, hvis du er gået i stå. Det er forslag, som jeg selv bruger, og som jeg har haft glæde af, når jeg selv er gået i stå med et bogprojekt.

  • Læg din tekst fra dig (men ikke for længe).
  • Gå en tur og få noget frisk luft – det klarer hjernen.
  • Læs, hvad andre har skrevet. Find inspiration og ideer ved at se på, hvordan andre har løst opgaven.
  • Styrk din research. Måske er det, som den amerikanske forfatter Sebastian Junger, siger? ”Der findes ikke skriveblokade, kun dårlig research.”
  • Læg en ny plan. Måske kan du træde et skridt tilbage og lave en ny disposition, der er nemmere at følge, og som kan hjælpe dig videre?
  • Du kan bede om råd fra andre. Især ved større skriveprojekter er det en god idé at have en Mastermind-gruppe bestående af 3-4 personer, der også skriver, og som kan give dig feedback og opmuntring undervejs.
  • Flyt dit skrivested. Skriver du normalt derhjemme, så prøv at tage et par skrivedage på et bibliotek eller en café.
  • Skriv bare en halv sætning. Tag derefter en pause og skriv sætningen færdig efter pausen, så er du i gang.
  • Skriv en kort opsummering af din tekst. Skriv opsummeringen i hånden og lad den fylde maksimalt 10 linjer – også, hvis du er i gang med at skrive en stor roman.
  • Bryd op, rejs væk og kom tilbage med ny inspiration senere. Læs denne tekst.

Du behøver ikke at gøre det hele

Det er ikke nødvendigt, at du gør alle 10 ting for at komme videre med dit skriveprojekt. Vælg en eller to af ovenstående punkter ud og prøv dem af. Når vi er gået i stå handler det ofte om blot at tage et lille skridt, inden vi kan komme videre. Hvilket skridt vil du tage næste gang, du er gået i stå.

Online-kurset Skriv en bog

I dette personlige kursus med mere end 20 videofiler, øvelser, bonusmateriale og en personlig sparringssamtale på Skype, får du en konkret opskrift på, hvordan du skriver en bog og sender den ud i verden. Du skriver selv din bog, men du bliver taget igennem hele processen fra idé til udgivelse, og du får støtte og feedback undervejs. Du kan se gratis smagsprøver på kurset her.

FÅ HJÆLP TIL DIN BOG

 

Besøg 20skridt.dk

20skridt.dk er min hovedside, hvor du får det fulde overblik over mine bøger, udbud af kurser og foredrag samt mere end 100 blogposts om at leve et langsomt, men meningsfuldt liv. Du kan besøge siden her.

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar