10 skrivetips fra de bedste forfattere

Af | 2018-10-17T08:40:06+02:00 17. oktober 2018|Kategorier: Inspiration, Skrivevaner, Sprog|Tags: , , |0 Kommentarer

Er der en opskrift på at få succes som skribent?

Jeg ved det ikke, og så længe der ikke er nogen af mine seks bøger, der har nået Harry Potter-salgstal, er der nok dem, der synes, at jeg skal lade være med at kloge mig på et sådant spørgsmål.

Det vil jeg heller ikke gøre, men jeg vil godt dele et tip, som i hvert fald har bidraget til, at jeg skriver bøger og har bygget et arbejdsliv op om mit forfatterskab. Det er endda et ret enkelt tip:

Lær af andre!

Jo mere du lytter til andre forfattere, og læser hvad de har at sige om skrivehåndværket, jo mere vil du lære, og jo mere kan du implementere af de gode råd i dit eget arbejde som skribent. Derfor får du her 10 inspirerende citater om det at være forfatter, om gode skrivevaner og sunde principper for at udfolde dit talent for at skrive bedst muligt.

10 skrivetips fra de bedste forfattere

Tag dig god tid til at læse hvert enkelt citat, som kommer fra nogle af klodens mest succesfulde forfattere, og overvej hvordan hvert citat passer bedst til dig og dine skriveprojekter.

Første tip: Zadie Smith

Beskyt den tid og det sted, hvor du skriver. Hold alle væk fra det, selv de mennesker der betyder mest for dig.

Andet tip Stephen King

Skriv en masse, læs en masse.

Tredje tip: Will Self

Hav altid en notesbog på dig. Og jeg mener virkelig altid. Vores korttidshukommelse kan kun gemme information i tre minutter, med mindre informationen er skrevet ned på papir, kan du glemme en idé for altid.

Fjerde tip: Jonathan Franzen

Det er tvivlsomt om nogen, der har en internetforbindelse på sit arbejdssted, er i stand til at skrive god fiktion.

Femte tip: Anton Tjekhov

Lad være med at fortælle mig, at månen skinner. Vis mig månens genskin i knust glas.

Sjette tip: Joyce Carol Oates

Vær din egen redaktør og kritiker. Medfølende, men nådesløs.

Syvende tip: Neil Gaiman

Den vigtigste skriveregel er, at hvis du skriver med tilstrækkelig sikkerhed og selvtillid, så kan du tillade dig at gøre hvad som helst. (Det er muligvis en regel, der gælder for at skrive såvel som for livet i det hele taget). Så skriv din historie, som den skal skrives. Skriv den ærligt, og fortæl den så godt du kan. Jeg er ikke sikker på, at der er andre regler, ikke nogen, der betyder noget.

Ottende tip: Jonathan Franzen

Interessante verber er meget sjældent interessante.

Niende tip: Rose Tremain

Lyt til dine betroede ”første læseres” kritik og præferencer.

Tiende tip: Elmore Leonard

Hold dine udråbstegn under kontrol. Det er ikke tilladt at bruge mere end to eller tre pr. 100.000 ord, hvis du skriver prosa. Hvis du har talentet til at bruge udråbstegn på samme måde, som Tom Wolfe gør det, kan du smide flere håndfulde af dem ind i din tekst.

Og til sidst, et bonustip fra Helen Simpson

Det tætteste jeg kommer på at have en skriveregel er en post-it på mit skrivebord med teksten ”Faire et se taire” (Flaubert), hvilket jeg for mig selv oversætter til ”hold kæft og kom videre med det.”

Vil du have flere ideer til dit skrivearbejde?

Skriv en bog er et personligt online-kursus, der hjælper dig fra idé til endelig udgivelse af din bog. Det er inddelt i fem moduler, der igen er inddelt i en række lektioner, der dækker hele processen, når du skriver en bog. Du lærer at skrive en synopsis, at få bedre skrivevaner, at redigere din tekst og til sidst få den ud i verden. Du får også ressourcelister, et væld af øvelser og en coaching-samtale med mig på Skype. Se en gratis smagsprøve på kurset her.

SE SMAGSPRØVER HER

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar