10 ideer til hvad du kan skrive om

Af | 2021-11-05T11:11:05+01:00 5. november 2021|Kategorier: Ikke-kategoriseret|Tags: , , |0 Kommentarer

Har du det sådan, at du gerne vil skrive, men er kommet i tvivl om, hvad du gerne vil skrive om?

Det er helt normalt. Af og til løber man bare tør for ideer. Det gælder uanset, om du vil skrive en fagbog, et essay, en blogpost, en kort artikel, en novelle eller noget sjette. I så fald handler det om at holde ved, skrive videre og gerne give sig selv en mere bunden opgave eller en kreativ begrænsning. Det giver fokus, der gør det nemmere at komme i gang.

Derfor får du i dag 10 konkrete ideer til, hvad du kan skrive om. Måske ender de med at blive til en bog, du kommer til at udgive, eller måske kan du bruge dem som træning. Du kan se ideerne som rigtig gode øvelser, der hjælper dig ind i en konstruktiv skriverytme igen.

1) Skriv om det, der VIRKELIG irriterer dig

Vrede og frustration er virkelig godt skrivebrændstof. En af de tekster jeg selv har skrevet allerhurtigst, var dette indlæg, som Politiken bragte. Jeg sad en eftermiddag i min sofa med den bærbare på skødet og min søn ved siden af og fik teksten i kassen på under tre kvarter. Det lykkedes, fordi jeg var virkelig vred.

Afhold dig fra usaglige personangreb og bitterhed – det er der ikke nogen, der orker at læse. Gå i stedet efter at skrive humoristisk, kort og skarpt og anvis gerne løsninger på den problematik, der gør dig vred.

2) Lav noget bemærkelsesværdigt og skriv om dine oplevelser

Tag en cykeltur fra Gedser til Skagen, gå 100 kilometer på en weekend eller invitér afghanske flygtninge på middag hver mandag aften i et halvt år. Eller hvad der nu kunne være anderledes, nyt og bemærkelsesværdigt for dig. Skriv om dine erfaringer og oplevelser.

3) Spørg dine venner, hvad de bedst kan lide at læse og skriv det

Den her er ret enkel. Tag en snak med et par gode venner over en kande kaffe eller en flaske rødvin. Spørg dem, hvad de allerbedst kan lide at læse og hvorfor. Hvis den ene af dem siger selvhjælpsbøger eller fantasy, så prøv efterfølgende at skrive en kort tekst til din ven i netop den genre, din ven har nævnt. Vis din tekst til din ven og bed om respons efterfølgende. Det er en virkelig frugtbar proces, der kan føre din skrivekarriere i en helt ny retning.

4) Skriv om den person, der har betydet mest for dig

Måske er det en lærer, du har haft, et familiemedlem eller en kunstner, der har inspireret dig. Skriv en tekst om vedkommende – en tekst, der både er velresearchet, men som også fokuserer på de vigtige ting, du lærte af personen, og som dine læsere også vil have glæde af at lære. Måske kommer der en hel bog ud af det, og under alle omstændigheder er det en god proces, for den vil fylde dig med taknemmelighed og glæde.

5) Skriv om den mest foruroligende ting, du har oplevet i dit liv

Hvad er det mest skræmmende og bekymrende, du har oplevet? Der, hvor du har været helt ude på kanten og måttet kæmpe – måske både med dig selv og andre?

Den type fortællinger er stærke, og de engagerer læserne. Det kan føles meget personligt, men hvis du griber det rigtigt an, kan du skrive en historie om at overvinde vanskeligheder, der inspirerer og rører andre.

6) Skriv om det største problem inden for dit faglige felt, og hvordan det kan løses

Hvis du for eksempel er lærer, så er støj i undervisningen måske det største problem. Så kan du skrive en bog om ikke bare problemet, men også hvordan man løser udfordringerne med støj i timerne. Det er der helt sikkert mange lærere, der gerne vil læse.

Overvej på samme måde, hvad der er den største udfordring inden for det felt, du arbejder med, og som du er uddannet i. Skriv om det og giv dine bedste bud på at løse problemet. Du har alle de faglige forudsætninger for at skabe en god tekst, ja endda en hel bog, med netop dette afsæt.

7) Lav et markant brud i dine rutiner og skriv om resultaterne

Stå op klokken fire hver morgen i en måned. Drop koffein, sukker og alkohol. Slet dine profiler på sociale medier. Køb udelukkende genbrug i et kvartal.

Du bestemmer selv, hvad det skal være, men prøv at lave en drastisk forandring i din dagligdag. Det må gerne være en, du har lyst til, og som du tænker kan gøre noget godt for dig. Gennemfør ændringen og skriv om de resultater, du oplever. Hvis du for eksempel står op klokken fire hver morgen, så vil du få meget mere tid til at skrive den bog, du drømmer om.

8) Tag billeder af din landsdel og brug billederne som skriveinspiration

Sæt en weekend af til at cykle rundt i din by eller i din landsdel og tage billeder af alt det, der overrasker dig, som du synes er smukt, underligt eller bare bemærkelsesværdigt på en eller anden måde.

Når du så sætter dig ned for at skrive, så tag billederne frem og brug dem som inspiration. Du kan for eksempel sige til dig selv, at du vil skrive en mikrotekst på 100 ord om hvert billede.

9) Research et emne, du ikke ved noget om og skriv 2.000 ord om det

Måske aner du ikke noget om solsystemet, fotosyntese eller Indiens politiske historie, men med internettet lige ved hånden eller dit lokale bibliotek i nærheden har du alle muligheder for at foretage den nødvendige research. Gør dig selv klogere og skriv en god tekst om emnet. Det er en virkelig fin øvelse, som er fantastisk god træning i at researche og i at skrive. Og hvem ved, hvad der kan komme ud af det?

10) Skriv om din første gang

Fuldfør gerne denne titel: ”Min første…”

Der er masser af ting, vi gennem livet har prøvet for første gang. Fra det første kys over det første job til den første udlandsrejse og meget, meget andet. Tænk tilbage og skriv en novelle om din første gang. Det kan blive virkelig sjovt.

Vælg en af de 10 ideer og gå i gang

Sådan! Her var 10 grydeklare skriveideer til dig. Nu er det alene et spørgsmål om, at du vælger en af dem og går i gang. God skrivelyst!

Mere inspiration?

Se mere om mine bøger.

Se mere om online-skrivekurser.

Få inspiration og tips til at finde tid til det vigtige (som for eksempel at skrive) i Slow Club.

Læs de seneste artikler

  • Skrivevaner

5 ting, du skal undgå, når du bygger en skrivevane

17. december 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagsposten et stykke tid, så ved du, at jeg i høj grad tror på vaner som nøglen til det gode skrivearbejde. Det handler ikke om,

  • Skriverytme

30 inspirerende bogtitler, der giver dig lyst til at skrive

11. december 2021|0 Comments

Forleden kastede jeg mig ud i en ret sjov øvelse. Det var en af mine venner, der også er forfatter, der anbefalede mig den, og den er meget enkel at gå til. Faktisk kan du

  • Ole Ditlev Nielsen

Enkle tips til at slutte din tekst

3. december 2021|0 Comments

Der er masser af tips og ideer til, hvordan du kan indlede din tekst. Det handler om at fange læseren, starte med det vigtigste eller med engagerende storytelling og alle de andre råd, du sikkert

  • Redigere tekst

3 tips til at redigere din tekst

26. november 2021|0 Comments

Hvis du har det ligesom mig, så har du måske den der følelse af at være færdig, når du har sat det sidste punktum i en tekst, du har skrevet. Det er en god følelse,

  • Skrive om

10 ideer til hvad du kan skrive om

5. november 2021|0 Comments

Har du det sådan, at du gerne vil skrive, men er kommet i tvivl om, hvad du gerne vil skrive om? Det er helt normalt. Af og til løber man bare tør for ideer. Det

3 ideer til at stjæle som en kunstner

29. oktober 2021|0 Comments

I denne uge har jeg genlæst Austin Kleons lille, men inspirerende bog Steal Like an Artist. Den giver et skub til kreativiteten, lyst til at skrive og konkrete ideer til skrivearbejdet. Steal Like an Artist

Om forfatteren:

Ole Ditlev Nielsen (f. 1975) er forfatter, der har skrevet en række anmelderroste fagbøger om undervisning, forandringer og stress. Siden 2011 har han holdt en lang række foredrag, kurser og workshops over hele Danmark. Ole bor i Ørestad, er gift, har to børn og tilbringer mindst en måned om året i Sydøstasien, hvor han samler inspiration til nye skriveprojekter.

Læg en kommentar